Löneutvecklingen på 4,2 procent under 2023 är den största för DIK:s medlemmar på tio år. De som bytt jobb eller befattning har haft en något större löneökning. Men även bland de som varit kvar på samma jobb eller befattning var löneökningen hög, i snitt 3,7 procent. Samtidigt fick medlemmarna i praktiken en genomsnittlig reallönesänkning på minus 4,5 procent på grund av inflationen.
– Det tydligaste i lönestatistiken är att reallönerna sjunker i år igen, även om medlemmarna haft en bra löneutveckling. Sedan bedömer man att inflationen ska fortsätta sjunka och då kommer lönerna stiga, men det kommer nog ta flera år att ta igen det tappet, säger Johanna Alm Dahlin som är utredningsansvarig på DIK.
Medianlönen för samtliga medlemmar, det vill säga den lön som ligger i mitten av alla löner, låg på 38 000 för 2022. Förra året hade den stigit till 39 200. DIK beskriver medlemmarnas övergripande lönebild som sammanpressad, samtidigt finns det stora skillnader mellan vad medlemmarna inom olika arbetsområden tjänar.
Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig DIK.
Högst löneläge har de som arbetar med forskning eller kommunikation – medan yrkesverksamma inom områdena bibliotek och teckenspråkstolkning tjänar minst.
– Det är ett jätteallvarligt läge för tolktjänster just nu, med brist på teckenspråkstolkar i regionerna samtidigt som man har dragit på utbildningsplatser för att få för söker. Vi tror att det beror på otroligt låga löner och att man verkligen behöver satsa på deras löner för att det ska finnas tillräckligt många, säger Johanna Alm Dahlin.
Hon tillägger biblioteksområdet delvis står inför samma utmaning med skolbiblioteken som snart ska bemannas enligt lag.
– Barn- och ungdomsbibliotekarierna och skolbibliotekarierna är några av dem som tjänar minst i dag, även om folkbibliotekarierna också ligger lågt. Ska man bemanna alla skolbibliotek behöver man satsa på lönerna även där.
Precis som i förra årets statistik hade alltså barn- och ungdomsbibliotekarier några av de lägsta lönerna. Bland de lägst betalda befattningarna märks nu även museivärdarna. Även museipedagog är i år ett av de yrken som ligger lågt i lön.
– Kultursektorn måste få en bättre löneutveckling. Det kräver att den får mer resurser. Som det ser ut nu drabbas löneläget i kultursektorn av att det är för lite resurser, säger Johanna Alm Dahlin.
Kommunikationscheferna har den högsta medianlönen bland DIK:s medlemmar. Därefter följer befattningarna pressansvarig, bibliotekschef och kommunikationsansvarig. Majoriteten av de bäst betalda yrkena arbetar inom kommunikation och kreativ sektor.
– Det är genomgående att kommunikation och kreativ sektor ligger högre. Redan vid ingångslönerna kommer de in på en lite högre nivå, och sedan drar de ifrån under yrkeslivet.
Högst är lönerna i privat sektor, men även kyrkan och statliga myndigheter är sektorer där DIK:s medlemmar tjänar bra. Lägst är medianlönen i kommunal sektor, men även på länsmuseerna ligger lönerna lågt.
Tusen kronor är en stor skillnad. Under ett helt yrkesliv blir det mycket pengar.
DIK:s lönestatistik visar också att kvinnors månadslöner i snitt är 1 000 kronor lägre än männens. Mellan 2022 och 2023 har kvinnorna också haft en lägre procentuell löneökning (4,1%) jämfört med männen (4,4 %).
Gapet har dock minskat något sedan 2022, då kvinnor tjänade 1 265 kronor mindre varje månad. Men DIK:s Johanna Alm Dahlin är långt ifrån nöjd.
– Tusen kronor är en stor skillnad. Under ett helt yrkesliv blir det mycket pengar som bland annat kommer påverka pensionen. Det är en tydlig lönediskriminering.
Hon tillägger att alla löner är omräknade till heltid och att skillnaden därför inte kan förklaras med att fler kvinnor jobbar deltid. Inte heller kan den bero på att fler män skulle vara chefer då det är en högre andel kvinnliga chefer inom kultur och kommunikation.
– Det här är en viktig fråga för DIK där vi bland annat föreslår en tredelad föräldraförsäkring – för att man inte ska ha olika förväntningar på mäns och kvinnors karriär – och att det behövs mer tillsyn och sanktioner i diskrimineringslagen kopplat till arbetsgivarnas lönekartläggningar, där vi ser stora brister.
En annan oroande sak i statistiken är att medlemmarnas löneutveckling verkar stanna av vid ungefär vid femtio års ålder samt att den äldsta yrkesgruppen, där man är över 65, tjänar mindre än de som är mellan 60 och 65.
– Det är väldigt deprimerande att man börjar åldersdiskrimineras redan i femtioårsåldern, men det rimmar med annan forskning. Det här är ett jättestort problem där arbetsgivarna måste öka kunskapen om diskriminering. Ålder och erfarenhet måste värderas, säger Johanna Alm Dahlin.
Kommunikationscheferna fortfarande i topp – så ligger lönerna för olika yrken
Om statistiken
Statistiken i artikeln baseras på DIK:s årliga löneenkät som gick ut till alla yrkesverksamma medlemmar som inte är egenföretagare. Av dessa svarade 52 procent på frågan om vilken lön de hade i oktober 2023.