Som Magasin K tidigare berättat visar DIK:s senaste lönestatistik att majoriteten av de bäst betalda yrkena finns inom kommunikation. Men när vi bryter ner statistiken blir det tydligt att det spelar stor roll för lönenivån var man är anställd på för typ av arbetsplats.
Inom det övergripande arbetsområdet information/kommunikation ligger lönerna högst inom statlig sektor, med en medianlön om 46 984 kronor, tätt följt av den privata sektorn där medianlönen är 46 766 kr. Lägsta lönen har de som arbetar med kommunikation på universitet och högskolor, med en medianlön om 41 700 kronor, vilket är 11 procent lägre än kollegorna inom staten.
Varför lönerna ligger så olika inom olika sektorer är inget som DIK med säkerhet kan svara på. För det skulle man behöva bryta ner statistiken ytterligare, och titta på faktorer som kön, ålder, befattning och erfarenhet, men då skulle grupperna bli för små och resultatet osäkert.
– Om man tar universitets- och högskoleområdet som exempel skulle det kunna vara så att kärnverksamheten, det som professorer och doktorander gör, värderas högre än det kommunikatörerna utför. Medan kommunikationen på andra myndigheter kanske är en mer integrerad del av kärnverksamheten. Men det är som sagt bara ett antagande, säger DIK:s förhandlingschef Magnus Berg.
Magnus Berg, förhandlingschef på DIK.
Undersöker vi istället hur det ser ut för olika befattningar på kommunikationsområdet visar det sig att såväl kommunikationschefer som kommunikationsstrateger tjänar bättre inom den privata sektorn än den statliga. För anställda med befattningen kommunikatör ligger däremot lönerna högre inom staten.
– En gissning är att ledande befattningar i sig kanske värderas högre i privat sektor. Men för att svara säkert på det skulle vi som sagt behöva utförligare statistik, säger Magnus Berg.
Klart är däremot att medianlönen för befattningarna ligger lägst inom den kommunala sektorn. Störst skillnad är det för de kommunalt anställda kommunikationsstrategerna, som har en 17 procent lägre medianlön – vilket motsvarar 9500 kronor i månaden – jämfört med kollegorna som jobbar inom det privata.
Att lönerna är lägst på kommunerna ligger i linje med den generella bilden för arbetsmarknaden över lag, enligt Magnus Berg.
– Att den kommunala sektorn är den mest kvinnodominerade, med skola och vård, förklarar sannolikt en stor del. Det gör att hela lönebilden förskjuts nedåt även om vi här pratar om yrken som har en konkurrenssituation från andra sektorer.
Vad är ditt bästa råd till kommunikatörer och lokalfackliga företrädare på kommunen, hur kan man argumentera för att lönerna ska höjas?
– Ta gärna spjärn i lönestatistiken och jämför med andra sektorer. Sedan handlar det om att ställa spetsiga frågor till arbetsgivaren: Varför värderas kommunikatörerna lägre här, är det en medveten strategi, är man som arbetsgivare nöjd med det? Och om inte, vad tänker man göra åt det?
Magnus Berg tipsar också om att fråga arbetsgivaren om hur man ska klara kompetensförsörjningen.
– I andra yrkesgrupper är det närmast kris att hitta personal, men det är min uppfattning att det även finns ett behov av kommunikationstjänster.