– Man kanske inte ser demokratiarbete som traditionellt biblioteksjobb, men det är det. Det handlar om information, meningsutbyte och engagemang i närsamhället.
Det säger Ebba Wahlbom, demokratibibliotekarie på Biblioteken i Kungsbacka. Hon hade gått från en master i kulturvetenskap till en master i biblioteks- och informationsvetenskap och funderade på att doktorera – när den annorlunda tjänsten dök upp i flödet för ett år sedan. Hon bestämde sig för att lämna klassrummet.
– Jag hade aldrig sett något liknande! Det kändes som en chans att göra en praktisk implementering av allt jag hade pluggat innan, lite som att hitta hem. Jag gillar känslan av att vara med och göra skillnad.
Syftet med rollen är att bidra till åsiktsbildning, stötta fritt meningsutbyte och främja delaktighet i samhällslivet, med särskilt fokus på ungdomar och unga vuxna.
För att lyckas med det behöver man utgå från vad de unga själva vill, menar Ebba Wahlbom. Något som bland annat görs genom enkätundersökningar. Eller tjuvlyssning.
– När jag var på väg hem från jobbet hörde jag två ungdomar prata om världsläget och värnplikten, de var oroliga över vad det innebär. Så nu i april ska vi ha en samtalskväll om precis det.
Ungefär hälften av arbetet består av “klassiskt bibliotekariejobb” som Ebba Wahlbom uttrycker det. Den andra halvan består av omvärldsbevakning, samverkan med andra aktörer och att organisera evenemang, som samtalskvällar. Hon poängterar att det är viktigt att vara genomtänkt.
– Man ska inte vara rädd för att testa nytt. Men det finns risk att man haussar ett evenemang för mycket, “Kom och säg vad du tycker, nu ska du få påverka!” och sedan faller det platt. Utan uppföljning finns risk att man underminerar förtroendet, säger hon.
– Är man redan del av en marginaliserad grupp så har man kanske redan mindre tillit till institutioner. Det är en stor utmaning.
Är du oroad över demokratin?
– På ett personligt plan, absolut. Jag tror att det globala informationssamhället, där vi får veta allt fruktansvärt som händer runt om i världen, bygger upp en frustration. Man upplever lätt att man inte har en chans att påverka. Men, lyckas man få människor att engagera sig lokalt så tror jag att fler kan känna att jo, jag kan påverka. Det bygger mer engagemang och tillit till samhället och människorna man möter. Det finns kraft i att påverka i det lilla, som känns mer greppbart.
Ebba Wahlbom understryker att forskning visar att samhällsintresset bland unga inte har minskat, det uttrycks bara på andra sätt i dag. Och, hon har ett trick för att nå målgruppen som ibland kan vara lite svårflirtad.
– Min strategi är att hitta de unga som redan är engagerade på något sätt och skapa en väg till andra via dem. När det gäller läsning så är faktiskt den främsta läsarförebilden varken föräldrar, lärare eller bibliotekarier – utan andra ungdomar.
Ebba Wahlboms boktips om demokrati
Namn: Ebba Wahlbom
Ålder: 33 år.
Gör: Demokratibibliotekarie i Kungsbacka, tillsammans med en kollega. Har en master i biblioteksvetenskap samt en master i kulturvetenskap.
Bor: I Göteborg.
Tycker om: “Kultur! Läsa, kolla på film, spela musik och testa nya restauranger med min flickvän. Har också blivit besatt av inredning, tidigare har vi bott i studentlägenheter med CSN och inte haft råd med någonting”.
Boktips om demokrati: “Girig-Sverige” av Andreas Cervenka, “Fri: en uppväxt vid historiens slut” av Lea Ypi och “Övervakningskapitalism” av Shoshana Zuboff.