Kalmar läns museum hade räknat med en uppräkning av sitt anslag 2024, men får klara sig på i princip samma budget som i fjol, utan kompensationer för löneförhöjningar och inflation.
– Nu har man brutit den ordningen och ger oss noll i uppräkning, säger länsmuseichefen Örjan Molander och lägger till:
– Tidigare har vi faktiskt fått någon form av rimlig uppräkning, men nu måste vi börja titta på besparingar och effektiviseringar inom det närmsta året. Vi har försökt uppvakta politiken men det har inte gett någon effekt. Vi får svaret att alla måste spara.
Museet hade räknat med en uppräkning på 2,5 till 3 procent av den statliga delen av anslaget, men får bara 0,9 procent som ska täcka ökade kostnader, vilket ger ett minusresultat.
Örjan Molander beskriver läget som tufft, och vet ännu inte vilka effekter de minskade anslagen kommer att få. Troligen behöver museet inte säga upp någon ur personalstyrkan på 90 personer.
– Det har varit kärvt under en lång tid. Men vi har börjat vänja oss vid att det är på det här viset. Ibland kan det vara en fördel att inte vara för beroende av anslagen, eftersom man då kan öka andra intäkter, men just nu är det en pressad situation, säger Örjan Molander.
En stor del av Kalmar läns museums budget är redan självfinansierad, där ungefär hälften av de 65 miljonerna i omsättning kommer från egna intäkter i form av entrébiljetter, försäljning, konferenser, sponsorer från näringslivet och konsultuppdrag. 2022 fick museet ett tillskott på 15 miljoner från kommunen och regionen för att flytta museets magasin till nya lokaler. Men det var villkorade pengar, som kom med kravet att öka museets egna kapital med tre miljoner på fyra år.
– Att vi nu inte får uppräkningen gör att det blir svårare att nå det betinget, menar Örjan Molander, som betonar att att museet egentligen skulle behöva 700-800 000 i överskott varje år för att nå betinget – snarare än ett hål på 300 000 kronor, som det nu ser ut att bli.
– Vi jobbar på olika fronter: att locka fler besökare, öka försäljning och med donationer, säger Örjan Molander.
För ett par år sedan ledsnade Örjan Molander på att jaga pengar från politiken, och ville hitta ett nytt sätt och en metod att få in pengar. Han startade därför en kulturfond för museet – och bidrog med de första 50 000 kronorna ur egen ficka, som ett startkapital. Idag består fonden av cirka 400 000 kronor.
– Jag är dedikerad till uppgiften att hitta en breddad finansiering. Om någon vill skänka pengar till oss så skulle det finnas en bra ordning för det. Vi har sagt att vi till en början ska nå en miljon, men skulle det göra någon verklig skillnad skulle vi behöva nå tio miljoner eftersom vi bara vill använda oss av avkastningen som fonden ger, säger Örjan Molander.
Region Kalmar läns kulturbudget för 2024 utgörs av både regionala och statliga pengar, där Byteatern Kalmar länsteater, Kalmar Läns Musikstiftelse och Kalmar läns museum får störst andel av potten på 98,1 miljoner kronor som är fördelat på 20 olika kulturinstutitioner.
– Museer skiljer ju sig mycket från teatern och musiken på grund av förvaltningsuppdraget. De kan använda sina pengar till stor del till produktioner, men vi får ta stora delar av anslaget till förvaltning av samlingar. Vi har i stort sett samma anslag, men också betydligt fler anställda och personalkostnader, säger Örjan Molander.