I slutet av 2023 var 2,5 procent av DIK-medlemmarna arbetslösa – det är 0,5 procent fler än 2022, det visar en ny rapport från förbundet.
Högst andel arbetssökande finns bland de som arbetar inom språk (4,4 procent) och inom kommunikation och kreativ sektor (3,4 procent). Inom bibliotekssektorn är arbetslösheten fortsatt låg (1,3 procent), detsamma gäller för arkivarierna (1,5 procent).
”Pensionsavgångar, för få utbildningsplatser och satsningar på skolbibliotek lägger grunden för stor efterfrågan på bibliotekarier under lång tid framöver,” skriver förbundsordförande Anna Troberg i en kommentar i rapporten.
DIK bedömer att arbetslösheten bland medlemmarna kommer fortsätta öka något under 2024, framför allt inom den privata sidan av kommunikation och kreativ sektor och i språkbranschen. Förbundet konstaterar dock i rapporten att den generella ökningen i arbetslöshet bland medlemmarna kommer att vara relativt liten under nästa år.
DIK konstaterar också att det finns en risk att arbetslösheten kan öka i den bredare musei- och kultursektorn då flera kulturverksamheter fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för hyror och renoveringar ökat.
Den grupp som sticker ut mest i statistiken är personer mellan 25–29 år – här har arbetslösheten ökat mest: från 1,6 till 3,9 procent.
– Unga är hårt utsatta på arbetsmarknaden. DIK vill återinföra studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen så att nyutexaminerade får ett bättre stöd i övergången mellan studier och jobb. Det är också viktigt att kultursektorn får stärkt finansiering så att fler kan få trygga anställningar. Det är en hårt pressad sektor där ständig resursbrist får allvarliga konsekvenser för de som jobbar i den och deras möjlighet att göra sitt jobb, säger Anna Troberg i en kommentar.