Förra veckan gick Västra Götalandsregionen ut med att de vill råda bukt på kulturverksamheternas höga hyror, och tillsätter därför en utredning om alternativa hyresmodeller. Ämnet var aktuellt även på årets Folk och Kultur-konvent, där Alex Bergström (S), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, medverkade under ett seminarium om hyresfrågan. Magasin K träffade honom mellan panelsamtalen för att fråga om initiativet.
Varför tillsätter ni den här utredningen nu?
– Vi behöver se över hyresmodellerna, undersöka och hitta alternativa hyresmodeller för kulturverksamheter. Vi vill jobba mot de nationella kulturpolitiska målen men också de målen vi har på den regionala nivån om vidgat deltagande, ökad inkludering och digitalisering. De här kulturpolitiska målen blir svåra att nå när vi ser att kulturverksamheter mer och mer lägger pengar på att betala sina hyror.
Hur ska utredningen gå till?
– Vi är ju verkligen i vår linda, och vi har frågat ett antal som jobbar inom akademin – docenter, forskare och professorer om de ser möjligheter att ta sig an den här svåra uppgiften. För vi förstår ju att den är otroligt komplex. På en kommunal eller regional nivå så är det ju många fastighetsägare med exempelvis helt skilda ägande och direktiv, så svaret är lite vagt, väldigt brett. Det är väldigt svårt att se idag hur utformningen av utredningen ska se ut.
Under seminariet nämnde du kriget i Ukraina och inflationen som anledningar till att situationen ser ut som den gör. Hur har er region arbetat för att förbereda er för den här typen av kriser? Har ni varit tillräckligt förberedda?
– Nej. Ingen var förbered på Putins invasion, men tack vare Västra Götalandsregionens goda beslut om att dämpa avkastningskravet så har hyreskostnaderna för det fastighetsbeståndet som vi ansvarar för varit två procent. Men det finns ju många kulturverksamheter som Västra Götalandsregionen ger anslag till som har en helt annan ägare, och de har haft åtta, nio och elva procent.
Men är det någonting ni kan lära er av, så att ni är förberedda för en liknande kris i framtiden?
– Att man tar höjd för en inflationsökning så att det också blir en ökad anslagsnivå. Det kanske låter naivt, men lärdomen är ändå att statsmakten behöver se när priser skenar och inte nolla uppräkningen. Det är en väldig skillnad att få två procents uppräkning om hyresökningen är på nio eller elva, än att få noll procent. Annars är det till syvende och sist publiken som får ta smällen.