Under 2023 fattade åklagare beslut i 19 ärenden gällande tillträdesförbud på bibliotek. I mindre än hälften, sju av fallen, blev utgången ett beslutat tillträdesförbud. Det visar statistik från Åklagarmyndigheten som Magasin K hämtat ut.
– Det ser ut ungefär som vi förutspådde innan lagen trädde i kraft, det används inte särskilt mycket av biblioteken. De problem som vi kan se på biblioteken, med social oro av olika karaktär till exempel, löser man inte med ett tillträdesförbud, säger Anna Troberg, förbundsordförande DIK.
Hon säger också att det inte alltid är tydligt för biblioteksanställda när och hur de kan använda lagen.
– Det är ett trubbigt verktyg, en jättestor slägga som vissa politiker trodde skulle lösa alla problem. Men biblioteken behöver resurser för att kunna jobba på flera olika sätt.
Det var den 1 juli 2022 som lagen om tillträdesförbud utvidgades för att också gälla biblioteken. Biblioteken ska, efter ett åklagarbeslut, kunna porta besökare som begår brott eller trakasserar andra. Lagen motiverades med behovet av att ge bibliotekarierna större möjligheter att hålla miljön trygg, men har mötts av kritik och skepsis i sektorn.
Silvia Ernhagen är generalsekreterare för Svensk biblioteksförening. Foto: Andrzej Olas
Silvia Ernhagen, generalsekreterare på Svensk Biblioteksförening, tror att det låga antalet beslut om tillträdesförbud förmodligen beror på att bibliotekspersonalen hanterar många situationer själva ute på sina arbetsplatser.
– Biblioteken använder de verktyg som finns för att säkerställa en trygg miljö på biblioteken, men det är såklart tråkigt att det ska behöva gå så långt att personer får tillträdesförbud. Att det ändå är så pass få personer visar på att man antagligen hanterar väldigt mycket själva på biblioteken, säger Silvia Ernhagen i en kommentar till statistiken.
Biblioteksföreningen avstyrkte förslaget om ett tillträdesförbud när lagförslaget var på remissrunda.
– Den viktigaste åtgärden som vi såg då, och som vi fortfarande ser, är tillräcklig bemanning på biblioteken. Det innebär, bland annat, att ingen ska arbeta ensam. Det kvarstår även frågor som vem som ska hantera situationen om personen inte följer tillträdesförbudet och om en portad person till exempel får komma in och rösta om biblioteket är vallokal. Det handlar om att biblioteken ska vara en öppen och demokratisk plats för alla.
De sju besluten om tillträdesförbud har tagits vid åklagarkammarna i Kalmar, Östersund, Karlstad, Södra Skåne, Södra Stockholm och Norrköping (två ärenden).