Avdelningen för digitalisering och IT har funnits på Statens historiska museer sedan 2021 och har för närvarande 28 medarbetare, bland annat systemförvaltare och intendenter för digitala system. Men nu ska personalen delas upp på tre befintliga avdelningar och två nyinrättade enheter, för IT och för digitalt innehåll, förmedling och tillgänglighet.
Magnus Hagberg är överintendent på myndigheten och förklarar omorganisationen med behovet av att öka integreringen mellan den digitala verksamheten och den som sker i museernas fysiska rum.
– När det kommer till digital utveckling upplever jag att vi är i framkanten i museibranschen. Och nu ser vi att det finns stora vinster i att hålla samman arbetsprocesserna i högre grad och arbeta tätare tillsammans istället för att vara inlåsta i organisatoriska bubblor.
Omorganisationen, som träder i kraft 1 mars, har föregåtts av dialog med skyddsombud och arbetstagarorganisationer. I mbl-förhandlingen kom det inte in några synpunkter på förslaget från fackets sida.
Magnus Hagberg är överintendent på Statens historiska museer sedan 2021. Tidigare har han varit överintendent för Statens försvarshistoriska museer samt för Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet. Foto: Jens Mohr
– Vi har försökt ha en involverande process och min uppfattning är att majoriteten av medarbetarna som berörs är positiva till förändringen. Sedan känner jag naturligtvis till att några är tveksamma till detta och det har jag verkligen full respekt för, säger Magnus Hagberg.
Jonas Lindwall är ordförande för den lokala Saco-S-föreningen på Statens historiska museer och säger att fackets fokus i förhandlingarna varit att omorganisationen ska ske på ett bra sätt och att medarbetarna ska få vara med och tycka till innan beslut tas – vilket också har skett.
– Alla uppskattar inte organisationsförändringar. I det här fallet skulle jag nog säga att en tredjedel tycker det är bra, en tredjedel inte tycker att det passar så bra och en tredjedel att det inte spelar någon roll. Från fackets sida har vi inte drivit någon linje, säger Jonas Lindwall.
Men bland vissa av de anställda finns det alltså en oro. En medarbetare Magasin K pratat med tycker det är svårt att se hur det ska stödja den digitala utvecklingen att splittra upp det team som har spetskompetens inom området.
Vår farhåga är att man snarare tar ett steg tillbaka än framåt när man inte har styrkan i att vara en samlad kompetens.
– Vår farhåga är att man snarare tar ett steg tillbaka än framåt när man inte har styrkan i att vara en samlad kompetens. Det känns inte som ett beslut som ligger i tiden, säger medarbetaren.
Hen tror också att det kommer bli svårare att jobba med labbverksamhet, strategiskt arbete och mer visionärt efter organisationsförändringen.
– De är en ganska svår teknisk och digital miljö som vi arbetar med. Jag är orolig för att jag inte ska få jobba med sakerna som jag är bra på och anställd för att göra. Att det kommer bli svårt att driva frågorna i samma takt som vi gjort tidigare, säger hen och tillägger:
– Vi har haft den här digitala verksamheten som få museimyndigheter har. Det har varit lockande för oss som jobbar på avdelningen, att gemensamt kunna driva frågorna i hög takt.
Magnus Hagberg säger att han inte kan bedöma om myndigheten nu riskerar att förlora kompetens och få svårare att rekrytera.
– Men det jag kan säga är att hela museibranschen verkligen behöver de här skickliga experterna. Vi måste vara medvetna om att vi slåss om samma kompetens som alla vill ha.
Så hur ska Statens historiska museer locka den här spetskompetensen?
– Vi är en väldigt stor museimyndighet med hög ambition på området, där vi ser den digitala verksamheten som en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Jag tror många känner sig attraherade av det, så på det sättet är jag inte orolig.
Vad säger du om kritiken att ni tappar styrkan i en samlad kompetens och att det kan bli svårare att arbeta visionärt?
– Det är ingen bild jag håller med om. Det här har handlat om att samla olika kompetenser och hitta synergieffekter, till exempel mellan de som är väldigt skickliga på databaser och de som dagligdags matar in informationen. Utvecklingen hos oss sker oftast i linje med att vi bedriver och skapar verksamhet. Så som jag ser det är integrering framtiden, säger Magnus Hagberg.