I samband med ett oväder i höstas upptäckte personal på stadsbiblioteket i Malmö att det rann in vatten genom en vägg i ett av magasinen i källaren.
– Det är ett stort magasin där vi bland annat har svensk skönlitteratur. Periodvis har det varit mindre läckor som inte ställt till med något, men efter den här stormen blev det stora problem. Just nu rinner det kontinuerligt på två ställen, säger Sofia Murray, enhetschef på stadsbiblioteket.
Någon dag efter ovädret konstaterade personalen att böckerna i hyllorna närmast väggen hade börjat mögla.
– Det är första gången vi är med om ett angrepp av det här formatet. Läckan ger ju en högre luftfuktighet och det sätter igång mögelprocessen. Vi håller på att tömma hyllorna och flytta böckerna till ett annat magasin, säger Sofia Murray.
Som tur är handlar det om en typ av mögel som är möjlig att bli av med genom att behandla böckerna i en ozonkammare. Hittills har biblioteket packat och skickat iväg fem-sex flyttlådor med mögelskadad litteratur för sanering, berättar bibliotekarien Daniel Björklund.
– Majoriteten av böckerna kommer tack och lov att kunna räddas. Kanske behöver vi gallra ett par procent. De är täckta med någon typ av vitmögel som ser ut som mjöl. Drar man med tummen över böckerna försvinner det, säger han.
Skadade böcker i magasinet.
Foto: Sofia Murray
Han berättar att det på en hylla med helt oskadade böcker kan finnas två-tre som är angripna. Troligtvis har de varit drabbade av mögel tidigare, menar han. Då räcker det med lite fukt för att det ska börja växa igen. Behandlingen i ozonkammaren dödar dock alla mögelsporerna på djupet så att det problemet ska försvinna.
För att få plats med böckerna i ett annat magasin måste innehållet i det magasinet först komprimeras. Samtidigt pågår det vanliga arbetet på biblioteket. Flytten av böckerna måste hinnas med mellan passen i lånedisken och andra uppgifter.
– Det är svårt att säga hur lång tid allt kommer att ta. Det stora problemet är bristen på tid, säger Daniel Björklund.
Han har inte varit med om något liknande tidigare under sina år som bibliotekarie.
– Nej, det är en helt ny erfarenhet för mig hur man hanterar mögliga böcker.
”Det är ju byggt på gammal träskmark. Det är ganska fascinerande att man bygger ett bibliotek på en sådan plats.”
Samtidigt är det kanske inte helt överraskande att biblioteket drabbats av fuktproblem, menar han.
– Det är ju byggt på gammal träskmark. Det är ganska fascinerande att man bygger ett bibliotek på en sådan plats, säger Daniel Björklund.
Vad saneringen till slut kommer att kosta är det för tidigt att säga något om. Arbetet med att rädda böckerna pågår och magasinet ska åtgärdas så att det blir torrt och användbart igen.
Det är i alla fall inga unika böcker som förvarats i de fuktiga lokalerna, enligt Sofia Murray.
– Nej, de går att få tag på från andra bibliotek om det blir så att vi måste göra oss av med några, säger hon.