”Förvanska aldrig sanningen”, ”Anpassa inte information efter påtryckningar från politiker eller allmänhet”, ”Bidra till ett konstruktivt samtal”. Det är delar av innehållet i de nya yrkesetiska riktlinjerna för kommunikatörer som DIK:s förbundsstyrelse antog nu i december.
– Vi har sett i våra undersökningar att en hel del av våra medlemmar har varit med om att politiker har approcherat dem med olika krav om hur något ska framställas eller att något inte ska lämnas ut alls. Det är ett väldigt typiskt dilemma för kommunikatörer. Då kan riktlinjerna vara ett stöd i de situationerna, säger Johanna Lindell.
Johanna Lindell säger att riktlinjerna är ett sätt för förbundet att understryka vikten av länken mellan kommunikatörerna och medborgarna. Bland annat finns rådet att kommunikatören ska bidra till kommunikation som är anpassad efter olika mottagares behov och som representerar samhällets mångfald. Totalt är det sju olika riktlinjer man tagit fram.
– Det är ett förhållandevis nytt yrke så vi som professionsförbund vill vara med och professionalisera yrkesrollen, då är yrkesetiska riktlinjerna en del i det.
Johanna Lindell är förbundsdirektör på DIK.
De tidigare riktlinjerna var tio år gamla och nu har bland annat en punkt om att uppmärksamma eventuellt slöseri med skattepengar tillkommit: ”Du uppmärksammar situationer där skattemedel […] inte hanteras på ett ansvarsfullt sätt”.
– Riktlinjerna har ingen legal status såklart, men vi vill att de ska ge extra råg i ryggen för kommunikatörerna och vara till hjälp i argumentationer, säger Johanna Lindell.