Under de fyra år som Marita Wästerfors arbetat som ombudsman på DIK har hon aldrig erfarit att det varit en så svår situation på kommunerna att man måste dra ner på skolbibliotekarierna. Men så ser trenden ut nu.
– Jag tycker det är fel på flera sätt. Fel för att vi vet att det kommer en lag som säger något annat, att det ska finnas. Sedan läser barn och unga mycket mindre än de gjort tidigare, och här har man sett att där det finns skolbibliotek och engagerade skolbibliotekarier, där är resultaten bättre. Så att ta ifrån eleverna den här tillgången, det blir ett kunskapstapp, säger Marita Wästerfors.
Enligt DIK pågår det för närvarande förhandlingar om uppsägningar av bibliotekarier – eller att bibliotekarier nyligen sagts upp – i åtminstone nio kommuner runt om i landet. I fem av dessa berör neddragningarna uteslutande grundskole- och gymnasiebibliotekarier. I ytterligare ett fall där en nedskärning genomförts rör det sig om en pedagog som bemannat kommunens skolbibliotek.
I stora kommuner sköts förhandlingarna oftast lokalt av de fackligt förtroendevalda med stöd av ombudsmän. Men i mindre kommuner får ofta ombudsmännen från DIK:s centrala organisation kliva in. Under hösten har Marita Wästerfors bland annat suttit i förhandlingar med Svalövs kommun, där det i förra veckan blev det klart att kommunen inte ska ha någon verksamhet på skolbiblioteken längre.
– Tidigare har man haft en heltidstjänst och två deltidstjänster på skolbiblioteken i grundskolan. Jag har argumenterat för att det kommer bli problem för kommunen när lagen om bemannade skolbibliotek träder i kraft, men de svarade att ”det får vi ta då”.
Marita Wästerfors tillägger att det är svårt att argumentera med en arbetsgivare som hänvisar till att det är stora ekonomiska problem, besparingar och en budget som inte ser bra ut – men att ombudsmännen gör sitt bästa.
– Vi argumenterar utifrån vilken betydelse skolbiblioteket har för eleverna och att det ofta upplevs som en enorm tillgång av lärarna. Vi säger att det sannolikt kommer att påverka lärarna i deras arbete, att man lägger på dem vissa av uppgifterna som att gå in och hjälpa eleverna att hitta böcker.
I vissa fall har kommunerna som skurit ner haft statliga bidrag för skolbibliotekens bemanning som inte längre gått att söka, samtidigt som man saknat egen finansiering för verksamheten. Men att ha skolbibliotek i form av rum med böcker utan personal kommer snart inte vara möjligt.
Enligt regeringen ska alla elever ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek 2026 och ett lagkrav förväntas träda i kraft 2025. Sammanlagt avsätts 216 miljoner kronor för 2025 och därefter 433 miljoner kronor årligen för ändamålet. Magasin K:s har tidigare räknat ut att det kommer behövas ytterligare 1 300 heltidstjänster på landets skolor om skolbiblioteken ska kunna bemannas med samma frekvens som i dag.
Magasin K har sökt Svalövs kommun.
Risk för neddragningar? Tänk på det här:
Arbetsgivaren har ansvaret. Det är alltid arbetsgivaren som ska informera sina anställda om förändringar på arbetsplatsen. Se till att din arbetsgivare vet att du är medlem i ett fackförbund – arbetsgivaren ska förhandla med facket om det är risk för övertalighet.
Be om information. Finns det lokalfackliga på din arbetsplats? Be dem att föra fram er oro och be om information från arbetsgivaren. Däremot är det oftast förbundet centralt, och inte lokalfackliga, som går in och förhandlar övertaligheter och uppsägningar. Du kan alltid fråga ditt fackförbund om hur det går till när det ska sparas och dras ner.
Var vaksam mot alternativa lösningar. Det händer att arbetsgivare erbjuder anställda överenskommelser utan fackets inblandning. Det kan till exempel handla om att gå ner i tid och/eller i lön för att rädda ditt och kollegornas jobb, eller att du erbjuds avgångsvederlag eller annan ekonomisk lösning för att du ska lämna din tjänst.
Ta hjälp av facket. Får du ett erbjudande från arbetsgivaren är det viktigt att du tar kontakt med ditt fack och ber om hjälp att granska överenskommelsen – så att du inte säljer bort något som du kan ha rätt till. Beroende på hur det är skrivet kan till exempel ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen påverkas negativt.