Den 29 augusti stängde Naturhistoriska riksmuseet helt på grund av rasrisk i innertaket.
– Renoveringsbehovet på museet är akut, sa Lisa Månsson, överintendent till Magasin K då.
Förhoppningen var dock man skulle kunna öppna delar av museet igen lagom till sportlovet i februari. Men så blir det inte – en öppning då skulle innebära att museet behöver bygga temporära lösningar och de extra kostnaderna för det blir för höga.
– Det är självklart sorgligt att behöva konstatera att öppningen av museet behöver skjutas upp, men att kombinera besöksverksamhet med en omfattande renovering i anslutande ytor i samma fastighet skulle både försvåra renoveringsarbetet, medföra stora extra kostnader och dessutom kunna innebära en otrygg besöks- och arbetsmiljö, säger Lisa Månsson i ett pressmeddelande.
Istället planerar man att öppna museet i sin helhet innan sommaren 2024.
Eftersom myndigheten får ett stort intäktsbortfall när museet håller stängt, ungefär 3,2 miljoner per månad, har finansmarknadsminister Niklas Wykman tidigare meddelat att Naturhistoriska får anstånd med hyran under den period som museet behöver hålla stängt.
Naturhistoriska Riksmuseet hyr sin fastighet av Statens Fastighetsverk (SFV) enligt kostnadshyresmodellen. 2022 betalade Naturhistoriska 57 miljoner kronor i hyra till SFV, varav 34,7 miljoner kronor var den så kallade kostnadshyran.
Museet hade äskat om totalt 39 miljoner kronor i extra anslag för nästa år, varav 27 miljoner behövs till den höjda hyran och andra kostnader kopplade till renoveringar i fastigheterna – men fick bara en uppräkning på 5 miljoner kronor i höstbudgeten.