Rättsfallet gäller den tyska fotografen Robert Kneschke som stämt den tyska organisationen Laion (Large-scale Artificial Intelligence Open Network) för upphovsrättsintrång. Laion har tagit fram ett dataset som används för att träna generativ AI och i det här datasetet återfinns bland annat Robert Knesches bilder. Laion å sin sida menar att de har rätt att använda bilderna som datasetet bygger på, i enlighet med upphovsrättsliga undantag för text- och datautvinning.
– Svenska Tecknare har länge hävdat att undantagen för text- och datautvinning inte kan användas som frikort för att utveckla generativ AI, men nu kommer vi förhoppningsvis äntligen få frågan avgjord. För i slutändan är det upp till en domstol att avgöra, säger Svenska Tecknares förbundsjurist Amanda Ghanbari Lundberg i en kommentar.
Enligt Svenska Tecknare kommer fallet sannolikt att bli vägledande även för Sverige eftersom undantagen för datautvinning genomförts i hela EU.
Magasin K har tidigare berättat om att Svenska Tecknare, som första svenska organisation för kulturskapare, tagit fram en officiell hållning för hur generativ artificiell intelligens bör tolkas rättsligt. Organisationens slutsats är att dagens kommersiella användning inte har stöd i lagen.
– Generativ AI tränas på upphovsrättsskyddat material utan upphovspersonernas tillstånd. AI-företagen, liksom de som använder sig av verktygen, kommersialiserar dessutom på tekniken utan att de ekonomiska framgångarna når upphovspersonerna. Och det med risk för att konkurrera ut de vars verk tekniken bygger på, säger Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström i ett pressmeddelande med anledning av Laion-fallet.
Fallet väntas tas upp i tysk domstol i april nästa år.