Ett klimatombud är en lokalfackligt förtroendevald person som har som uppgift att se över klimatarbetet på sin arbetsplats.
– Ett klimatombud kan göra allt från att agera för hållbara inköp till att se över lokalskötsel, policydokument, investeringar och upphandlingar, säger Agnes Kullenmark som projektleder satsningen och kommer vara kontaktperson för de nya klimatombuden tillsammans med DIK:s förbundssekreterare Tamim Alameddine.
Rollen initierades ursprungligen av Vision 2019 och DIK blir därmed det andra fackförbundet och det första i Saco-federationen som inrättar rollen.
– Många är intresserade av klimatfrågorna och vi vill väldigt gärna ta vara på deras engagemang. Vi som förbund vill vara en drivande aktör i en schyst och rättvis klimatomställning, men det kan vi inte vara om vi inte gör det tillsammans.
Rent konkret startas satsningen upp med ett digitalt möte 24 januari, som alla medlemmar är välkomna till. Därefter kommer ett klimatnätverk inrättas inom DIK och förhoppningen är att de nya klimatombuden väljs under våren. Den som får förtroendeuppdraget att vara klimatombud kommer få utbildning via DIK i samarbete med Naturskyddsföreningen, samt stöd från DIK centralt.
Det här ska betraktas som ett förtroendeuppdrag som alla andra.
Många förtroendevalda har redan svårt att hinna sitt fackliga arbete. Hur ska klimatombuden få tid till det här?
– Naturligtvis kommer det vara lite olika på olika arbetsplatser beroende på hur stora de är, det får man prata med sin arbetsgivare om. Men DIK:s ingång är att det här ska betraktas som ett förtroendeuppdrag som alla andra. Vi är övertygade om att vi längs vägen kommer kunna hitta vårt arbetssätt kopplat till den här nya rollen, säger Agnes Kullenmark.