Det var ett av de första besluten som det nya styret för Region Västmanland tog efter valet 2022. Kultur- och folkbildningsnämnden, som bland annat Västmanlands läns museum faller under, slogs ihop med den regionala utvecklingsnämnden, där också näringsliv och samhällsplanering ingår. En av de som röstade för var Jenny Landernäs (M):
– Vi gjorde det för att få ett helhetsgrepp om frågorna, det finns samverkan- och beröringspunkter mellan regional utveckling och kultur. Kulturdelarna är en del av vad som gör ett län attraktivt. Att trivas, växa och utvecklas. Kulturfrågorna har en naturlig plats där vi på ett bättre sätt hanterar helheten, säger Jenny Landernäs och tillägger att hennes bild är att det fungerat bra.
I Håbo kommun, Uppsala län, togs beslutet under hösten: kultur- och fritidsnämnden läggs ner. Anledningen var en kostnadsbesparing, menar Christer Persson (S) som varit vice ordförande för nämnden.
– Det är klart att det finns risker med det här. Från socialdemokraternas håll ville vi fastställa en återrapportering och se vad som händer med verksamheterna. Tyvärr fick vi inte majoriteten bakom det, men vi kommer att driva frågan om en uppföljning.
Att det ekonomiska läget är tuffare för mindre kommuner bekräftas bland annat av Sveriges kommuner och regioners (SKR) rapport från i våras, där många kommuner förväntas redovisa underskott under 2024.
– Vi har ingen stor kulturscen att behöva tänka på. Det vi framförallt behöver följa upp är kulturarbetet. Exempelvis biblioteket, som knyts till skolan, och lätt skulle kunna drunkna i den nya nämnden, säger Christer Persson.
I den mindre kommunen Laxå i Örebro län, togs beslutet att avveckla kultur- och fritidsnämnden i höstas, som en del i en omorganisation. Ansvaret läggs under en samhällsutvecklingsdel, som därmed frigör resurser i budgeten, enligt kommunstyrelsens ordförande Håkan Larsson (C), som poängterar att verksamheten varit liten.
– Vi såg att man kanske får större resurser för att på det sättet få bättre skjuts i frågorna än vad det har varit. Det är inte att vi inte tycker att det är viktigt, utan att vi ser att det är viktigt.
Håkan Larsson ser också risker med beslutet, men försöker vara lyhörd så att kulturfrågor inte hamnar mellan stolarna.
– Man måste ha respekt för att det finns en risk i det. Det är som att jag säger: det är viktigt att kulturen får sin plats i samhällsutvecklingen. En samhällsutveckling kan inte bara bygga på hårda faktorer.
När SKR för ett par år sedan genomförde en undersökning om kommuner och regioners politiska organisering konstaterades att ”det är uppenbart att kultur- och fritidsfrågorna tillmäts politisk betydelse i kommunerna” och att det i fler än hälften av kommunerna finns en kultur- och fritidsnämnd.
David Karlsson, professor i offentlig förvaltning på Förvaltningshögskolan i Göteborg, menar att trenden att lägga ner nämnder, inte bara kultur- och fritid, har pågått sedan 1990-talet.
– Då hade många kommuner både en kulturnämnd och en fritidsnämnd. På så vis är det vi ser en längre utveckling, säger han.
David Karlsson är professor I offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg
För vissa kommuner är målet att i slutändan lägga ner alla nämnder och låta kommunstyrelsen sköta allting, menar David Karlsson.
– Det brukar sägas som en metafor, ”riv stuprör och bygg hängrännor”. Vad det betyder är: bort med sektorstänk, in med helhetstänk. Det finns konsulter som i decennier har sålt in det här resonemanget.
En faktor enligt David Karlsson är också att det är svårt att rekrytera förtroendevalda, vilket påverkar hur många nämnder man kan ha.
– Det man riskerar att förlora är politiker som är specialister på kulturfrågor. Det har varit vanligt att en viss kategori politiker har haft ett kulturintresse som tagit plats i de nämnderna. Eldsjälarna för kultur och fritid försvinner.
Politikern Håkan Larsson i Laxå ser snarare att spetskompetensen måste finnas hos de anställda tjänstepersonerna.
– Om man har för mycket kompetens så kanske man går ner och jobbar i detaljer. Vi ska mer se på riktningen i samhället och man förväntar sig att spetskompetensen finns inom verksamheterna.
Men det finns också risker med att kulturfrågorna helt läggs över helt och hållet på de opolitiska tjänstepersonerna, menar David Karlsson.
– Det demokratiska problemet med att kulturfrågorna tas över av förvaltningen, är att de hamnar helt utanför den demokratiska arenan. Utan politiska förkämpar riskerar en kommunal sektor att prioriteras lägre, särskilt i ekonomiskt svåra tider.
Andra kommuner som nyligen tagit beslut om sina kultur- och fritidsnämnder är Munkedal kommun, Västra Götalands län, som beslutade under hösten att slå ihop nämnden med barn- och utbildningsnämnden, och Ale kommun, också i Västra Götaland, som la ner sin kultur- och fritidsnämnd i fjol.