I en debattartikel i Svenska Dagbladet från 13 november beskriver civilminister Erik Slottner (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) hur de, som ansvariga statsråd, steg för steg avser effektivisera statsförvaltningen.
Ministrarna upprepar sedan att antalet kommunikatörer på statliga myndigheter ökade med 46 procent mellan 2006 och 2019. De skriver: ”Därmed har också kostnaden för myndigheternas kommunikation ökat, trots att regeringens styrning inte fokuserat på detta i motsvarande utsträckning”.
Magasin K:s analys av utvecklingen på landets trettiofem största myndigheter de senaste fem åren ger en annan bild. Sedan 2019 har kommunikatörerna ökat med 9 procent, att jämföra med en ökning om 11 procent bland de anställda. Vår kartläggning visar också att andelen kommunikatörer legat stadigt på 1 procent de senaste fem åren.
Men det finns en myndighet som sticker ut i Magasin K:s granskning. På Regeringskansliet arbetar 3,2 procent av de anställda med kommunikation, den i särklass högsta andelen på landets trettiofem största myndigheter. Så har det också sett ut de senaste fem åren.
Regeringskansliets kommunikationsverksamhet ska dock inte genomlysas på samma sätt som andra myndigheters. I regeringens uppdrag till Statskontoret undantas just Regeringskansliet samt universitet och högskolor.
I ett mejl till Magasin K skriver Eriks Slottners pressekreterare Michaela Binning att universitet och högskolor undantas för att deras informationsuppgifter ser annorlunda ut, där de bland annat ska verka för att deras kunskap och kompetens kommer samhället till nytta.
När det kommer till Regeringskansliet skriver hon att myndigheten ”undantas på grund av sin roll som beredningsorgan för regeringen”.
Magasin K har ställt frågor till Erik Slottner om varför regeringens beredningsorgan inte omfattas av uppdraget samtidigt som myndigheten har högst andel anställda kommunikatörer – men civilministern ställer inte upp på en intervju. Hans medarbetare efterfrågar istället skriftliga frågor, men de frågor vi då skickar till civilministern svarar han inte på.
I sitt uppdrag till Statskontoret har regeringen tagit fasta på uppgiften att de myndighetsanställda kommunikatörerna har ökat med 46 procent. Men det finns fler yrkesgrupper på myndigheterna som ökat i antal anställda. I en granskning av administrativa stödprocesser hos statliga myndigheter mellan 2010 och 2019 konstaterar Riksrevisionen att bland annat antalet anställda inom juridiskt utredningsarbete ökat med 94 procent och inom upphandling och inköp med 37 procent.
Magasin K har också ställt frågan till Erik Slottner varför det är kommunikatörerna som han lyfter fram när han diskuterar effektivisering av statsförvaltningen, men det väljer civilministern alltså att inte svara på.