Det var på torsdagseftermiddagen som Unionen och Sveriges Ingenjörer lämnade över sitt varsel om strejk, efter att förhandlingar pågått under åtta månaders tid. Om parterna inte kommer överens om ett avtal innan 7 november lägger Unionens, Sveriges Ingenjörers – och nu också DIK:s medlemmar – ned arbetet på Klarnas huvudkontor i Stockholm.
– Vi tycker att det är viktigt att så många som möjligt på svensk arbetsmarknad omfattas av den svenska modellen, som innebär kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Genom att visa vårt stöd till de förbund som har varslat om konflikt sätter vi större tryck på arbetsgivaren, säger Magnus Berg, förhandlingschef på DIK, till Magasin K.
Under hans 18 år på DIK har förbundet aldrig tidigare lagt någon typ av varsel.
– Så pass ovanligt är det. Men det är principiellt viktigt. Klarna är ett stort profilerat bolag som växt snabbt på kort tid. Många nya företag som växt väldigt fort har inte en positiv inställning till att medarbetarna engagerar sig fackligt. Det tycker vi är väldigt beklagligt.
Förhandlingarna om kollektivavtal med Klarna inkluderade även Akavia, som dock valt att inte varsla om konflikt. Anledningen, skriver förbundet på sin hemsida, är att ”det inte finns någon vilja till konflikt från medlemmarna”. Att DIK resonerat annorlunda förklarar Magnus Berg med att förbundet ”gjort en annan bedömning”.
– DIK har väldigt få medlemmar på Klarna och dem har vi haft en dialog med. Vår förbundsstyrelse har bedömt att det är viktigt med de här sympatiåtgärderna, säger Magnus Berg.
Under förhandlingschef Magnus Bergs 18 år på DIK har förbundet aldrig tidigare lagt någon typ av varsel.
Unionen har flest medlemmar på Klarna och också en lokal fackklubb på företaget. Enligt tidningen Kollega bildades den för tre år sedan just i syfte att få till ett kollektivavtal.
– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom, sade Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt till tidningen tidigare i veckan.
Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski intervjuades av DN innan strejkbeskedet och uttryckte då förvåning över de strandade förhandlingarna.
– Så vitt jag förstår har möten ställts in från båda sidor. Jag har fått intrycket att samtalen gått bra och vi är lite förvånade, säger Sebastian Siemiatkowski.
Enligt Magnus Berg finns ett symbolvärde i hur en stor arbetsgivare som Klarna agerar och han tillägger att konflikten fortfarande kan lösas. En medlare är utsedd att hjälpa parterna att komma överens i nästa vecka.
– Vi hoppas att det här ska göra skillnad för de anställda på Klarna, men det kan också få positiva konsekvenser för andra företag som inte har kollektivavtal, säger Magnus Berg.