Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress, det visar en ny lägesrapport från Försäkringskassan som ska bli årligt återkommande. Tidigare var det rygg- eller nackont som var den vanligaste orsaken vid längre sjukfrånvaro, men numera är det stressrelaterad psykisk ohälsa som står för över hälften av alla längre sjukskrivningar. Enligt rapporten är kvinnodominerade yrken de mest drabbade.
– Om arbetsmiljön präglas av höga eller ökande krav som inte balanseras med tillräckliga resurser, exempelvis kontroll över den egna arbetssituationen och socialt stöd, eller erkännande och uppskattning, så ökar risken för stressrelaterad sjukskrivning kraftigt, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och huvudförfattare till rapporten.
Det är kvinnor runt 40 år som löper störst risk för långvarig sjukfrånvaro kopplade till psykisk ohälsa, visar en annan färsk rapport från Afa Försäkring.
Rapporten beskriver långvarig sjukfrånvaro för anställda inom avtalsområdena Kommuner och regioner och Svenskt Näringsliv/LO och visar att kvinnorna i åldern 36–45 år har mer än dubbelt så hög risk än män för långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos.
”Reaktion på svår stress” där bland annat utmattningssyndrom ingår, är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos, enligt Afas rapport.
– Näst vanligast är ”förstämningssyndrom”, som framför allt utgörs av depressionsdiagnoser. Därefter följer ”ångestsyndrom”. De här tre diagnosgrupperna står tillsammans för över 90 procent av den långvariga sjukfrånvaron med psykisk diagnos, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Kvinnor har tre gånger så hög risk för långvarig sjukfrånvaro på grund av ”reaktion på svår stress” än män. Kvinnor har också dubbelt så hög risk för förstämningssyndrom och ångestsyndrom än vad männen har, enligt Afas rapport.