Det regnar in i flera av Jamtlis kulturhistoriska hus. Underhållet är eftersatt på grund av att ekonomin inte räcker till. Nu larmar museets chef Olov Amelin om att utan ökade anslag måste Jamtli införa kraftiga förändringar för att kunna bedriva verksamheten.
– Om vi inte får ett ökat anslag kommer vi om ganska få år inte längre ha pengar över huvud taget, säger Olov Amelin till Magasin K.
Museet gör i år en budgeterad förlust på 3 miljoner kronor, en förlust som Jamtlichefen säger kommer att öka ytterligare om Region Jämtland Härjedalen inte sätter av de extra pengar som situationen kräver.
Jamtli är en så kallad anslagsstiftelse, vilket betyder att regionen och kommunen skrivit på ett avtal som säger att de ska stå för stiftelsens grunduppdrag och grundläggande infrastruktur. Avtalet säger också att Jamtli ska finansieras till 35 procent av kommunen och 65 procent av regionen. Alla kostnader därutöver kan Jamtli klara av genom kommersiell verksamhet, ansökan om extra medel från fonder, stiftelser, EU-medel och liknande.
Det samlade bidraget till Jamtli från region, kommun, stat uppgick för 2023 till dryga 45 miljoner kronor. Totalt har Jamtli nu äskat om ökade anslag om 6 miljoner kronor om året, varav regionens del enligt avtalet då skulle vara 3,8 miljoner kronor. Kommunen har lagt in ett höjt anslag i sin budget, men Region Jämtland Härjedalen dröjer med sitt svar.
Den nya majoriteten (S-KD-V) har lagt en minusbudget där regionen räknar med att gå back både i år och nästa år, med 360 respektive 300 miljoner kronor.
– Vi vill ju naturligtvis se till att Jamtli finns kvar. Jag är väl medveten om att deras situation är tuff, men det är också ett tufft läge för regionen i övrigt och i det läge vi är i nu har vi inte kunnat lägga undan mer pengar i budget 2024, säger regionstyrelsens ordförande Bengt Bergqvist (S) till Magasin K.
”Jag är väl medveten om att deras situation är tuff, men det är också ett tufft läge för regionen i övrigt.”
Men utan ett förhöjt grundanslag går det inte längre att driva Jamtlis verksamhet utifrån grunduppdraget, menar Olov Amelin:
– Något måste man ju göra, annars uppfattar jag det här som ett avtalsbrott.
Den uppfattningen delar dock inte Bengt Bergqvist:
– Avtalet är mellan regionen och kommunen, och det skriver vi för varje år med varandra, inte med Jamtli. Varje år sätter vi oss och pratar om hur mycket pengar och på vilka villkor vi tycker att Jamtli ska få dem. Det finns ingenting i uppdraget som säger att vi ska ge Jamtli de pengar de behöver eller tycker sig behöva, säger Bengt Bergqvist.
Sedan 2019 har Jamtlis personalstyrka minskat med 17 medarbetare. Jamtli kommer, enligt Olov Amelin, att behöva göra ytterligare nedskärningar av personal och även i utbud nästa år om regionen inte petar in mer pengar.
– En första konsekvens är att vi inte kommer att kunna återbesätta tjänster då folk går i pension eller slutar. Vi måste också minska våra öppettider och börja ta mer betalt för en rad tjänster som vi tidigare har erbjudit till en mindre kostnad.
Jamtli har också 171 byggnader i sitt fastighetsregister. Många länsmuseer hyr sina lokaler av regionala eller kommunala bostadsbolag, men Jamtli äger alla sina fastigheter och har alltså allt ansvar för fastighetsförvaltningen. Under senare år har kostnaderna på fastighetssidan stigit kraftigt.
”Det blir ju till slut en helt ohållbar situation – och det är där vi är idag.”
– Vi har sett kostnadsökningar på kanske 10 procent per år de senaste åren, samtidigt som våra anslagshöjningarna har varit 2 procent. Det blir ju till slut en helt ohållbar situation – och det är där vi är idag, säger Olov Amelin.
Bland annat uppger han att Jamtlis föremålsmagasin saknar sprinklersystem, något som skulle kosta minst 10 miljoner kronor att sätta in.
– Jämtland Härjedalens kulturarv finns alltså i byggnader som inte är brandskyddade. Jag tror inte att det finns så många andra länsmuseer som har det på det viset.
Flera kulturhistoriska hus har också haft läckande tak, härom veckan upptäcktes en rutten takkonstruktion som måste bytas ut.
– Vi har väntat för länge med att åtgärda taket, för att vi helt enkelt inte har haft råd. Så det ruttnande kulturarvet är påtagligt redan nu.