De senaste veckorna har kulturens framtid i Norrköping varit föremål för nationell debatt, apropå den omorganisation som det nya politiska styret initierat. Men på biblioteken i Norrköping har åtstramningar och inriktning debatterats längre än så. Redan för ett år sedan skickade medarbetare på biblioteket ett upprop till bibliotekschefen där de beskriver en ”ohållbar situation” där tjänster lämnas obesatta samtidigt som öppettider ska utökas.
I sitt svar, även det från hösten 2022, skriver bibliotekschefen Anna-Lena Grusell att bibliotekets ledning valt att inte tillsätta vissa tjänster för att klara budgetmålen. Att de är färre medarbetare nu men att de ”måste laga efter läge”.
I fredags återkom frågan i en osignerad debattartikel i lokaltidningen Folkbladet, där skribenterna vill synliggöra den ”tynande tillvaro som biblioteksverksamheten i Norrköping befinner sig i”. När Magasin K ringer upp Gustav Hedlund, ordförande för DIK i Norrköping, bekräftar han att kommunens bibliotek nu infört vikariestopp och inköpsstopp av litteratur.
– När nu alla timvikarier är borttagna ur schemat kan det betyda mer stress, att vi får prioritera bort uppgifter och att besökarna får sämre service, säger han.
På Norrköpings stadsbibliotek, där Gustav Hedlund är samordnare för tillgänglighet och digital delaktighet, har bemanningen tidigare varit fem personer på helger och kvällar. Enligt säkerhetsrutinen måste de vara minst fyra personer samtidigt i huset. Och många gånger är de nu just bara fyra.
– Om någon är sjuk, och vi blir färre än fyra, då ska vi stänga. Här om kvällen var jag med om att en kollega sjukanmält sig, men att det hade hamnat i skräpposten. Då fick man jaga rätt på en fjärde kollega som fortfarande var kvar, som fick stanna på kvällen. Från fackligt håll ser vi det här som en stor risk, att det blir stressigare för personalen.
Att på samma APT få höra att vi ska sluta ha timvikarier, sluta köpa böcker men också utöka utlånen och öppettiderna, det är klart att det kan upplevas som lite motsägelsefullt.
Att biblioteken inte får köpa in ny litteratur, liksom att de ska ha så kallat lättöppet mellan 8 och 10 varje vardag, då lokalerna är obemannade, samt öka utlånen med tjugo procent, är andra nyheter som trädde i kraft under mitten av september.
– Att på samma APT få höra att vi ska sluta ha timvikarier, sluta köpa böcker men också utöka utlånen och öppettiderna, vilket vi började med i måndags, det är klart att det kan upplevas som lite motsägelsefullt, säger Gustav Hedlund.
Han förtydligar att ledningen på kommunens snart nedlagda kultur- och fritidskontor hade räknat med att budgeten skulle gå ihop för i år, men att andra verksamheter nu fått oväntat stora underskott – vilket i sin tur påverkar bibliotekets marginaler.
Hur skulle du beskriva läget för personalen i den här pressade situationen?
– Det är flera enskilda saker som tillsammans skapar en väldig frustration. Man känner att det är svårt att genomföra uppdraget som vi har.
Hur har debatten om Norrköpings kulturliv påverkat er?
– Vi är i ett läge där den högsta ledningen i kommunen uttryckt sig väldigt dåligt om oss som jobbar med kultur, DIK:s medlemmar. Sophia Jarl har upprepade gånger sagt att vi sitter i orubbat bo och det tycker vi är en bisarr beskrivning för vi har ju krympt hela tiden, det är fakta att vi definitivt bidragit med besparingar.
– Och det här med kulturelit, jag tror flera medlemmar känner det som ett hack mot deras engagemang att de skulle tro att de står över alla andra – det är ingen som tror det. Det känns konstigt att kallas kulturelit som sitter skyddad när det hela tiden är budgetar som krymps och tjänster som inte tillsätts.
I en tidigare intervju i Magasin K om kommunens omorganisation säger Anna-Lena Grusell att hon är trygg med att biblioteksverksamheten kommer fortsätta på ett bra sätt. Hur ser ni fackliga företrädare på det?
– Vi håller delvis med om att man ska vara försiktig med oron. Jag tror inte att omorganisationen kommer ha en direkt påverkan nu. Det enda vi i nuläget är oroliga för är att vi inte kommer ha en bibliotekschef. Men det har inte beslutats om några besparingar i samband med omorganisationen, utöver de vi har sedan tidigare.
– Men, vi är oroliga för hur det ska bli framöver. Från årsskiftet är vi en liten del av ett stort kontor där det inte känns som att man har särskilt hög prioritet på kulturen.
I den intervjun sade Anna-Lena Grusell också att hon gått ut med information till personalen så fort hon haft möjlighet. Vad anser ni från fackligt håll om processen som föregått omorganisationen?
– Problemet som vi diskuterat är att processen varit väldigt påskyndad och att man genomfört risk- och konsekvensanalyser, men på en högre nivå, inte för museerna eller biblioteket. Det är säkert rätt enligt reglerna, men det bidrar inte till att personal och medarbetare kan känna sig delaktiga, vilket är hela poängen med facklig samverkan.
– Så jag anser inte att man gjort tillräckligt för att medarbetare ska känna sig delaktiga. När man väl kommit med information har det varit för sent att agera. Först när beslutets togs i augusti kunde man förstå konsekvenserna. Det här har skyndats fram.
Uppdatering 2023-10-05
”Gasar och bromsar samtidigt”
Bibliotekschef Anna-Lena Grusell svarar på torsdagen via mejl att det är återhållsamhet av inköp som gäller och inget stopp under resten av 2023.
”Det vore inte speciellt klokt eller ens möjligt att inte köpa någonting alls resten av året. Bakgrunden är att biblioteksverksamheten i Norrköping redovisade ett känt större underskott den 1 september i år. En ryggsäck som vi bär med oss från pandemiåren. Med utgångspunkt av underskottet införde jag som verksamhetschef och bibliotekschef ett sparbeting som gäller återhållsamhet för alla inköp och timvikarier. Noggrann dialog och kontroll av inköp sker löpande på daglig basis i verksamheten enligt en ny rutin.”
Anna-Lena Grusell skriver vidare att de ökade öppettiderna speglar målen med ökat antal besök på 20 procent och ökat antal utlån på 20 procent.
”Målen för besök och utlån är än så länge en viljeinriktning från mig och bibliotekets ledningsgrupp. Syftet är att öppna upp tanken att det är möjligt att gasa och bromsa samtidigt i bibliotekets verksamhet. Jag ser ingen motsättning i att tänka så.”