Efter tre år som tillförordnad chef för Skissernas museum i Lund tar Annie Lindberg nästa steg. Sedan första oktober är hon museichef.
Hon började som studentguide 2009, fick därefter en deltidsanställning som arkivarie och blev sedan projektledare på heltid för museets digitaliseringsprojekt och biträdande chef.
– Jag har haft många olika roller och det är väl därför jag stannat kvar. Det har hela tiden hänt nya saker, säger Annie Lindberg som i botten har en examen i arkivvetenskap och en i konstvetenskap.
Klivet upp till chefstjänsten betyder att hon nu kan fokusera mer på museets utveckling.
– Att vara tillförordnad handlar mycket om här och nu och att sköta den dagliga verksamheten. Jag har saknat det långsiktiga perspektivet lite grann. Som chef kan jag börja blicka framåt och se vad verksamheten behöver och vilka visioner jag skulle vilja genomföra.
För visioner har hon.
– En del har jag redan satt igång med, som att stärka museets profil som universitetsmuseum inom grundutbildning och forskning. Våra samlingar har potential att användas inte bara inom närliggande områden som konst- eller arkitektutbildningar, utan även inom andra fakulteter. Vi har exempelvis haft kurser här för juridikstudenter som läser immaterialrätt. Då har de använt museets verk i undervisningen.
En annan vision hon har är att utveckla skulpturparken utanför museibyggnaden.
”Skulpturparken har potential att bli en viktig mötesplats, men i dag är det många som inte ens noterar att den finns.”
– Jag har haft detta i tankarna under några år, men inte kunnat sätta igång riktigt. För mig börjar museet i skulpturparken. Jag vill jobba med synligheten och aktivera skulpturparken som jag ser som vårt mest lättillgängliga utställningsrum. Den har potential att bli en viktig mötesplats, men i dag är det många som inte ens noterar att parken finns.
Men hur det ska göras är än så länge oklart.
– Det hela är fortfarande på skisstadiet, men vi kan till exempel flytta ut olika program och workshops till parken. Jag vill att den ska bli ett rekreationsområde och att konsten får ta större plats genom olika projekt, exempelvis att vi låter olika konstnärer göra något med parken.
– En verksamhet som Skissernas museum behöver regelbundet nya ögon, perspektiv, idéer och vitamininjektioner, säger Annie Lindberg
Foto: Julia Lindemalm
Hon vill också ta det återkommande arrangemanget ”Skissernas night” ett steg vidare. Det startade 2017 som ett sätt att få fler att upptäcka museet.
– På ”Skissernas night” har vi fri entré och öppet fram till 23 på kvällen och bjuder på allt från poesiuppläsningar och konserter till workshops och kroki i våra utställningssalar. Vi vill locka nya målgrupper till oss och utmana bilden av vad ett museum kan vara.
Annie Lindberg vill ”växla upp konceptet”, som hon uttrycker det.
– ”Skissernas night” är utan tvekan den dag då vi har flest besökare på året. Men vi har slagit i taket med vår nuvarande variant av arrangemanget och klarar inte fler besökare. Jag vill öka kapaciteten för hur många vi kan ta emot och även få dem att stanna längre. Där kommer skulpturparken att ha en central roll.
Hon har nu sex år på sig att genomföra alla sina planer. Det är så långt hennes förordnande sträcker sig.
– Som den projektledare jag är passar det mig väldigt bra att jobba mot ett tydligt mål. Jag tror att det är bra att chefer inte sitter för evigt. En verksamhet som Skissernas museum behöver regelbundet nya ögon, perspektiv, idéer och vitamininjektioner.
”Börjar man prata om självfinansiering och att dra in på medel tror jag att vi är farligt ute.”
Men det som händer i omvärlden, exempelvis i Norrköping, är oroande, tycker hon.
– Jag anser att konst och kultur är en rättighet för alla. Börjar man prata om självfinansiering och att dra in på medel tror jag att vi är farligt ute. I tider av oro och lågkonjunktur behöver vi konst och kultur mer än någonsin. Det märker vi tydligt på våra besökssiffror som går stadigt uppåt.
Konsten hjälper oss att förstå världen, oss själva och varandra, menar hon.
– Det är oerhört viktigt att värna om den konstnärliga friheten. Jag känner en oro över vad som kommer att hända framöver.
Annie Lindberg fyller 40 år nu i oktober och är den yngsta chefen i museets historia. Hon blir bas över ett museum med 28 anställda, varav tolv är studenter och arbetar som guider. Så som hon själv började en gång i tiden.
– Det är en fantastisk arbetsplats med fantastiska medarbetare. Och jag är inte en chef som kommer in och säger att ”nu gör vi så här”, utan jag vill involvera alla medarbetare och hela tiden ha ett samtal om vart vi är på väg. Här finns massor av bra idéer och vi har bara påbörjat vår resa.
En del av resan har varit att digitalisera samlingarna, något som blev klart förra året.
– Hela vår samling är nu sökbar på webben. Allt är inte fotograferat, men alla objekt är sökbara, säger Annie Lindberg.