– Att man väljer att prioritera en bra arbetsmiljö och en meningsfull och hållbar livsstil, det är ett paradigmskifte och säger så mycket om den här generationen.
Natascha Dybeck läser biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås med siktet inställt på examen i juni 2024. Under studietiden har hon varit ordförande för studentsektionen Scentias och är nu engagerad i skolans kårstyrelse.
Att studenterna i Magasin K:s enkätundersökning listar möjligheten till balans mellan arbete och fritid som den viktigaste faktorn när de ska välja arbetsgivare tycker hon både är hälsosamt och insiktsfullt, precis som det faktum att studenterna också lägger stor vikt vid kollektivavtal.
– Jag är uppväxt med att man ska tjäna pengar, och att ett bra jobb ger ett bra liv. Men i dag vill vi också ha en bra balans – vi vill må bra på jobbet och ha ett liv utanför det. Vi har sett våra föräldrar jobba hela tiden, utan att haft tid för något annat. Så vill vi inte ha det, vi vill inte jobba ihjäl oss, fortsätter Natascha Dybeck.
Hur viktiga är dessa faktorer för dig när du kommer söka jobb?
(viktigt/mycket viktigt, i procent)
- Att arbetsgivaren ger möjlighet till en bra balans mellan arbete och fritid (96 procent)
- Kollektivavtal (91 procent)
- Att arbetsgivaren har värderingar som speglar mina egna (85 procent)
- Möjlighet till en bra lön (82 procent)
- Arbetsgivarens hållbarhetsarbete (71 procent)
- Flexibla arbetstider (66 procent)
- Möjlighet att göra karriär på arbetsplatsen (45 procent)
- Möjlighet till distansarbete (37 procent)
Bland frisvaren återkommer en bra arbetsmiljö, möjlighet till fast anställning, rimligt pendlingsavstånd och stimulerande och varierade arbetsuppgifter.
William Granath läser sista året på mastersprogrammet i historia vid Lunds universitet och är precis som Natascha Dybeck är engagerad i DIK Student. Att studenterna i enkäten listar kollektivavtal – men också möjligheten till en bra lön – så högt när de ska söka jobb tror William Granath visar på en längtan efter trygghet, säkerhet och gemenskap.
– Om jag får gissa är det en konsekvens av att vi nu gått in i en tid som är tuff i den svenska ekonomin. Det gör att tryggheten på en arbetsplats, skyddsnätet som kommer med kollektivavtal, men också att känna sig välkomnad och bekväm, blir väldigt viktigt.
William Granath säger att han blev positivt överraskad att två tredjedelar av studenterna i undersökningen tror att deras utbildning ger goda möjligheter att få jobb.
– De jag pratat med på min utbildning är rätt negativa. Många vill forska och det är en tuff marknad. Det finns ett skämt att det första man gör när man är klar med mastern, det är gå till arbetsförmedlingen och a-kassan.
Hur viktiga var dessa faktorer när du valde utbildning?
(viktigt/mycket viktigt, i procent)
- Möjlighet att jobba med mina intressen (96 procent)
- En spännande bransch jag vill in i (88 procent)
- Stor chans att bli anställd (72 procent)
- Möjlighet att göra karriär inom yrket (41 procent)
- Möjlighet till en bra lön i framtiden (35 procent)
Bland frisvaren återkommer att man föreställer sig ett yrke med bra arbetsmiljö med mindre stress än man tidigare upplevt i arbetslivet, att det ligger i linje med ens värderingar samt att det är viktigt för demokratin.
Själv hoppas även han på doktorandstudier i historia, gärna vid Malmös eller Lunds universitet. Men om det inte går har han sin kandidatexamen i internationell migration och etniska relationer, som han främst valde utifrån chanserna till framtida jobb.
– Helst vill jag forska, men man måste ha en plan b. Kompetensen inom migration och etniska relationer kommer behövas i ett flertal olika branscher framöver, säger William Granath.
På frågan vad som var viktigast när de valde sin utbildning svarar de allra flesta studenter i Magasin K:s undersökning att möjligheten att jobba de egna intressena vägde tyngst. En hög andel av de svarande valde också sin utbildning för att branschen verkade spännande.
Natascha Dybeck sökte sin utbildning eftersom hon tidigare trivts i servicesektorn och tycker om bibliotek. Men till skillnad från de flesta andra i undersökningen är möjligheten att göra karriär en viktig faktor dagen hon ska välja jobb.
Drömjobbet är på en kulturförvaltning med fokus på bibliotek och den kreativa sektorn.
– Jag är ganska driven. Bibliotekssektorn förändras, och jag vill vara en del av den utvecklingen. Drömjobbet är på en kulturförvaltning med fokus på bibliotek och den kreativa sektorn. Det skulle verkligen utmana mig på många sätt och det skulle alltid finnas något nytt att göra, både för egen del och för andra, säger Natascha Dybeck.
Om undersökningen
Magasin K:s enkät gick ut till DIK:s 1 476 studentmedlemmar och låg ute från mitten av april till början av juni. 392 studenter svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens om 23 procent.
Av de svarande pluggar 42 procent inom ämnesområdet bibliotek, 10 procent har en inriktning mot kulturvetenskap, 10 procent övrig humaniora, 8 procent grafisk formgivning/ux/design, 8 procent språk, 7 procent kommunikation, 5 procent museum, 3 procent arkiv, 2 procent arkeologi, 1 procent antikvarie och 3 procent något annat.