Naturhistoriska riksmuseet fick stänga helt förra veckan då delar av taket i byggnaden rasat in. Redan innan stängningen hade museet tvingats hålla delar av fastigheten avstängda under en period, vilket gjorde att museet bara tagit halv entréavgift under en tid.
Nu meddelar finansmarknadsminister Niklas Wykman att Naturhistoriska får anstånd med hyran under den period som museet behöver hålla stängt.
– Det betyder att vi inte behöver betala hyran idag, men i framtiden kommer den att behöva betalas. Eftersom vi inte vet idag var de pengarna ska tas ifrån den dag det ska betalas, så är det svårt att ta ställning till just den delen. Men det är bra att vi får anstånd så vi kan lösa situationen här och nu, säger museets överintendent Lisa Månsson till Magasin K.
Hon säger att om hyresskulden skulle läggas på hög och behöva betalas tillbaka inom ramen för museets nuvarande anslagsnivå så kan det få stora konsekvenser för flera delar av verksamheten.
Museet har nu när det är helt stängt också ett intäktsbortfall på ungefär 3,2 miljoner per månad. Finansmarknadsministern skriver i ett pressmeddelande att regeringen ska ”säkerställa att Naturhistoriska riksmuseets verksamhet inte påverkas negativt av intäktsbortfallet”, något som Lisa Månsson tycker är det mest positiva med dagens besked.
– Det är ganska stora pengar, så det är positivt att de säger så tydligt att de ska säkerställa att vi inte påverkas negativt. Det känner jag är ett tryggt löfte.
Det är ännu inte klart när museet kan öppna igen.
– Vi har fått besked om att det kommer ta många månader innan vi kan öppna upp ytan innanför huvudentrén, det är komplicerat. Det är inte på den här sidan årsskiftet.
Nu tittar man på alternativa entréingångar och andra lösningar för att delvis kunna öppna museet. Men även det är ett par månader framåt i tiden, enligt Lisa Månsson.
Hur är det för personalen nu när det är stängt?
– De saknar besökarna och vill komma åt att jobba med samlingarna. Men de hittar ändå lösningar, man vill komma till jobbet och man använder sig av de ytor som vi ändå har tillgång till. Så det är ett positivt och konstruktivt förhållningssätt till det läge som vi befinner oss i
– Vi har också en tät dialog med vårt huvudskyddsombud, just så att vi kan säkerställa den fysiska arbetsmiljön men också den psykosociala arbetsmiljön och fånga upp den oro som naturligtvis kan uppkomma.