Kultursamverkansmodellen är ett system för fördelning av statliga kulturpengar via regionerna och har varit i kraft sedan 2011. I juli 2022 fick utredaren Mats Svegfors i uppdrag av den förra S-regeringen att göra en översyn av hur modellen fungerar. Nu presenterar han ett förslag där kommunerna får ökat inflytande över hur de statliga bidragen används. Bland annat ska större kommuner kunna ta emot statliga kulturbidrag direkt från Kulturrådet.
– Det är i kommunerna som merparten av samhällsverksamheten finns. Vår vision är att kulturpolitiken inte bara ska handla om kulturinstitutioner. Den ska handla om hur kulturen ska påverka till exempel skolan och integrationspolitiken. Här ser vi möjligheter till ett nytt vägval i kulturpolitiken, sa Mats Svegfors på en presskonferens på onsdagen.
Förra året gick Mats Svegfors ut och berättade att han ville se ett system likt det som finns inom svensk press, med en ansvarig utgivare som är oberoende gentemot ägaren – även inom kulturområdet. En konstnärlig ansvarig utgivare skulle enligt Mats Svegfors vara fri att ta konstnärliga beslut även om kulturnämndens ordförande till exempel sitter i stadsteaterns styrelse. En sådan ordning beskrivs i utredningen men ett lagförslag kommer man inte med – i stället är det upp till varje kommun eller region att säkerställa att den konstnärliga friheten respekteras.
”Vi lämnar likväl inte ett förslag till hur en sådan ordning generellt skulle kunna utformas. Vi begränsar oss till att peka på denna möjlighet att säkra den konstnärliga friheten” skriver man i utredningen.
Mats Svegfors föreslår att den som tar emot statliga kulturpengar ska kunna visa att man respekterar den konstnärliga friheten, vilket enligt utredningen innebär ”att kulturellt skapande och kreativa processer ska fredas från politisk styrning”. För att säkra detta föreslås att kommunen eller regionen får ett särskilt ansvar att dokumentera hur man gjort just detta.
Utredningen Kultursamhället – utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun Betänkande av Kultursamverkansutredningen SOU 2023:58 ska nu ut på remiss.