Efter att avtalsförklaringen mellan Grafikens hus, Telje fastigheter och kultur- och fritidsnämnden slöts 2021 började renoveringen på Gjuteriet, en äldre industribyggnad som skulle bli museets nya hem. Men nu förlängs alltså inte det avtalet, efter att kommunen varnat för högre hyreskostnader än vad som ursprungligen var planerat.
– Det var ett tungt beslut att ta, men jag är klar över att beslutet är helt rätt och riktigt. Det är tråkigt att det drabbar driftiga personer som vill bygga ett museum. Om det är tungt för mig så kan jag bara föreställa sig hur det ser ut för motparten, säger Eva Pedersen Wallin, kultur- och fritidsnämndens ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje till Magasin K.
Hade det kunnat undvikas?
– Det är svårt att svara på, jag satte mig in i situationen så fort jag tillträdde i januari. Jag gjorde en analys av avsiktsförklaringen och de kostnader man hade stipulerat att hyran skulle bli. Och där ser man att det inte skulle räcka till. Från det att jag tillträdde så tycker jag att jag agerade så fort jag kunde för att säkra upp ekonomin i den lokalt etablerade kulturverksamheten.
– Vi är lika drabbade av höjda räntor och materialkostnader som den övriga världen. Även om man har hållit budget så blir kostnaden för de lånade pengarna högre på grund av räntekostnaden. Så det fanns en risk att det skulle bli en högre kostnad för det kommande hyresavtalet, säger Eva Pedersen Wallin.
Nina Beckmann, museichef på Grafikens hus, tycker det är sorgligt att inte ha en framtid i Södertälje längre. De har bedrivit sin verksamhet i kommunen sedan 2016, då deras tidigare byggnad i Mariefred brann ned till grunden 2014 och de förlorade hela sin konstsamling.
– Det finns en besvikelse eftersom vi gillade att vara i Södertälje, och det är sorgligt att det här inte kunde komma till stånd. Vi hade skakat hand för att realisera huset och att de nu avviker från det är tråkigt.
Kultur- och fritidsnämnden menar att en hög kostnad i ett eventuellt hyresavtal ligger till grund för beslutet, på grund av det höjda ränteläget. Men det argumentet faller, menar Nina Beckmann, eftersom kostnaden kommer vara densamma för den nya hyresgästen.
– Att kommunen tar ansvar för ekonomin är bra. Vi har gemensamt planerat för en inflytt i Gjuteriet, men att kultur- och fritidsförvaltningen och Grafikens Hus har fått ta hela kostnaden för att renovera byggnaden har varit en belastning för projektet. Det är Telje fastigheter som låtit deras hus förfalla. Efter det här beslutet kommer ju kommunen få ta hela kostnaden ändå, eftersom Gjuteriet så småningom kommer att renoveras färdigt och de vill satsa på kommunal verksamhet där. I slutändan får Södertäljeborna mindre konst och kultur.
”Vi har alla lång erfarenhet av att jobba mobilt och hitta nya sammanhang.”
Hur har det varit för medarbetarna?
– Vi är ett litet snabbfotat team, och vi alla känner en sorg över att det inte rullades ut som det var tänkt, men vi har alla lång erfarenhet av att jobba mobilt och hitta nya sammanhang.
Det kommer att lösa sig för Grafikens hus, menar Nina Beckmann, som inte vill kommentera om de har fått förslag från andra kommuner eller aktörer.
– Vi har blivit kontaktade av olika intressenter och har avvaktat beslutet igår från kommunen. Det har varit ett otroligt stöd från kulturvärlden de senaste dagarna, vilket har gett oss energi och hopp. Nu samlar vi ihop oss och börjar titta på nya lösningar. Och det handlar om att hitta en ny kommun som verkligen vill det här och ser vad vi kan bidra med, säger Nina Beckmann och exemplifierar med Bilbaoeffekten eller Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn, som genom konst har satt orterna på kartan.
– I tuffa ekonomiska så ska man inte prioritera bort kultur, för vilket samhälle får vi då? Vi har både stöd från region och stat, och det kan komma kommunen till gagn, säger Nina Beckmann.
Avsiktsförklaringen löper ut den 31 december i år.