Tidigare har DIK gått ut med att man inte kommer att delta på kongressen och i dag fattade förbundsstyrelsen beslutet att man lämnar organisationen helt.
– IFLA :s upprepade brist på respekt för de värden som bibliotekarier och bibliotek runt om i världen varje dag arbetar hårt för att främja och upprätthålla, samt de allvarliga problem som genomsyrat organisationen de senaste åren – är djupt beklagliga och allvarliga, säger Anna Troberg.
– Situationen har gått så långt att DIK inte längre kan förbli en medlem av organisationen med hedern i behåll.
Det var i juni som Iflas (International Federation of Library Associations and Institutions) styrelse gick ut med att Dubai valts som värdstad för organisationens världskongress 2024. Beslutet möttes av stark kritik från flera medlemmar som lyfte värdlandets bristande mänskliga rättigheter och riskerna för HBTQI-personer på plats.
Ifla mötte kritiken genom att anordna en rådgivande omröstning. I samband med den skickades ett underlag ut, där det framkom att Ifla på förhand lovat arrangörerna att ingen programpunkt under kongressen ska få handla om HBTQI-frågor.
– Det är skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande att inga frågor om HBTQI ska inkluderas i konferensprogrammet, säger Anna Troberg.
Trots att en majoritet var emot att anordna konferensen i Dubai ändrade inte styrelsen sitt beslut.
Är konferensen i Dubai huvudorsaken till att ni lämnar Ifla?
– Det här har varit en process, DIK har varit medlem i Ifla under många år. De har haft interna problem med arbetsmiljön vilket vi som fackförbund har svårt att bara stå bredvid och se på när det sker. Och när man nu går den här regimen till mötes genom att inte inkludera HBTQI-frågorna, det är inte förenligt med DIK:s värderingar. Så det har varit flera saker under en längre tid som har påverkat.
Ifla har motiverat sitt beslut med att man är mer geografiskt och kulturellt inkluderande när man för första gången anordnar konferensen i Mellanöstern – vad säger du om det?
– Det är en aspekt som de har lagt stor vikt vid, men genom att förlägga konferensen i ett land som inte tror på mänskliga rättigheter så utesluter de aktivt medlemmar från att delta – det är ett starkt ställningstagande.
Förbundet lämnar biblioteksorganisationen omedelbart och Ifla har efter DIK:s utträde nu 26 svenska medlemsorganisationer.