Siska Humlesjö: ”Förlagen vill göra sig av med sin backlist, det är kompatibelt med en folkbibliotekarielön.”
Vad ska jag tänka på inför mässan?
– Eftersom det är Göteborg ska man alltid ha med sig regnjacka. Paraplyer är det ingen vettig göteborgare som har, det blåser bara sönder. Ha på dig sköna skor och svala kläder, det är varmt inne på mässan. Kan du inte koncentrera dig på seminarier, se det som ett perfekt tillfälle att börja med handarbete. När det kommer till mat är det ofta långa köer och dyrt att köpa, så det är bra att ha med sig snacks.
Siska Humlesjö, systembibliotekarie och forskningsingenjör
Arbetar med projektet Queerlit, en databas över svensk skönlitteratur med hbtqi-tematik, och samordnar andra digitala forskningsprojekt. Besöker Bokmässan för femtonde gången.
Hur orienterar jag mig i seminarie- och monterprogrammet?
– Ha en rimlig målsättning för vad du kan ta in. Har jag gått på tre grejer på en konferens är jag nöjd, allt annat är en bonus. Välj det du tycker är intressant, oavsett om det står sjuttio gånger i jobbets åtgärdsplaner eller inte. Sedan behöver det inte vara hugget i sten, var beredd på att bli medsläpad av en gammal pluggkompis eller arbetskamrat.
Vad ska jag tänka på under dagens gång? Vad är smart rent professionellt?
– Jag kan tycka att det är skönt att ha med mig en parhäst, då är det stor chans att man träffar den personens bekanta. Tänk efter vad du är ute efter. Är du sugen på gratisvin och att mingla är Bokmässan ett utmärkt tillfälle, särskilt på torsdagen brukar det finnas många tillfällen. Själv tycker jag att det är hemskt att vinmingla. Efter en dag med hög ljudvolym och många intryck tycker jag att det är gött att gå hem.
I övrigt tycker jag att den som fortfarande står upp och har någon typ av kognitiv förmåga kvar avslutar Bokmässan med stil.
Vilka av årets programpunkter får jag inte missa?
– Allt som är bra sägs inte under seminarierna, de är ganska långa. Scenprogrammen som är 20 minuter kan vara nog så bra. Själv tänker jag gå på det om representation på biblioteken, det är en viktig frågeställning i och med att vi har ett mångkulturellt samhälle samtidigt som kåren är väldigt homogen. Jag ska också gå på samtalet om boken Får man säga svart? Och så är det spännande hur KB kan använda tekniken från LibrisXL i nya websök.
Hur avslutar jag Bokmässan med stil?
– Då har du med dig något gött att läsa på vägen hem. Lite egenläsning, som du funderat på länge. Förlagen vill göra sig av med sin backlist, det är kompatibelt med en folkbibliotekarielön. I övrigt tycker jag att den som fortfarande står upp och har någon typ av kognitiv förmåga kvar avslutar Bokmässan med stil.
Barakat Aldammad: ”Kom till oss på Biblioteksscenen, vi vill prata med folk, tipsar gärna och svarar på frågor.
Vad ska jag tänka på inför mässan?
– Förbered dig mentalt på att det kommer vara långa dagar. Att det kan vara svårt att koncentrera sig, eftersom det ibland blir högljutt och mycket folk. Jag brukar ha en tydlig plan för vad jag ska gå på under de två dagarna, där jag tänkt ut ett spår som jag följer.
Barakat Aldammad, bibliotekskonsulent och tidigare mångspråksbibliotekarie
Arbetar med flerspråk och delaktighet på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, som ansvarar för Biblioteksscenen. Besöker Bokmässan för sjätte gången.Foto: Simon Olsson.
Vad ska jag tänka på under dagens gång? Vad är smart rent professionellt?
– Jag är inte bara på Bokmässan för att lyssna, utan det är också ett sätt att möta andra. Det kanske är folk jag känner via sociala medier, då brukar jag stämma träff under mässan, ta en kaffe eller en lunch. Att träffas fysiskt ger en helt annan diskussion. Är man på Bokmässan för första gången kan det kännas som en väldigt annorlunda miljö, men kom till oss på Biblioteksscenen, vi vill prata med folk, tipsar gärna och svarar på frågor.
Samla i stället ihop gamla kollegor och nya personer du träffat och hitta ett ställe i närheten med god mat, där ni kan tänka fritt och prata om allt möjligt.
Vilka av årets programpunkter får jag inte missa?
– Seminarierna Speglar bibliotekarierna samhället, Flerspråkighet ger merspråkighet och Hur gör vi biblioteken ännu farligare. Jag brinner för de här frågorna och ser fram emot intressanta samtal om hur debatten sett ut senaste året och hur det blir framöver. Ett tips är köpa en digital biljett och att man kollar på vilka programpunkter som spelas in, för då kan man se dem i efterhand.
Hur avslutar jag Bokmässan med stil?
– Att ha sprungit runt hela dagen, och sedan kasta sig i väg för att hinna med tåget, det är inte att avsluta med stil. Samla i stället ihop gamla kollegor och nya personer du träffat och hitta ett ställe i närheten med god mat, där ni kan tänka fritt och prata om allt möjligt. Det blir ett sätt att koppla av och smälta alla intryck.
Linda Sävhammar: ”Det är toppen att kunna träffa andra bibliotekarier, men det är också ypperligt att prata med olika författare och förlag”
Vad ska jag tänka på inför mässan?
– För det första ska man ha bra skor. Ta också med en fleecetröja eller sjal, det brukar vara varmt inne på mässan men på seminarierna är det svalare. Man behöver också ha snacks med sig, som en proteinbar. Tänk också på att dricka så du inte får huvudvärk.
Linda Sävhammar, bibliotekarie och utvecklingsledare
Arbetar med digital kompetens och skolbiblioteksfrågor på Biblioteksutveckling Östergötland i Linköping. Besöker Bokmässan för tolfte gången.
Hur orienterar jag mig i seminarie- och monterprogrammet?
– Är man på Bokmässan för första gången är Biblioteksscenen ett bra ställe att börja på, där kan man sitta en hel dag. Jag brukar också kolla in Serie och fantastikscenen. Sedan är det bra att läsa kartan innan så du har koll på var saker ligger och var de olika scenerna är. Populära seminarier är det ofta kö till, så kom en kvart innan.
Vad ska jag tänka på under dagens gång? Vad är smart rent professionellt?
– Det är toppen att kunna träffa andra bibliotekarier, men det är också ypperligt att prata med olika författare och förlag. Finns det personer som du kan ha med när du gör en aktivitet hemma sedan? Och om du inte är så van att nätverka, börja med att hänga vid Biblioteksscenen – bibliotekarier är rätt så snälla! På torsdagen brukar jag ta en middag med folk jag inte träffar så ofta, då får man ofta tips inför fredagen.
Och om du inte är så van att nätverka, börja med att hänga vid Biblioteksscenen – bibliotekarier är rätt så snälla!
Vilka av årets programpunkter får jag inte missa?
– Vi arrangerar ett seminarium med Götabiblioteken om immersiva medier och bibliotek. Det handlar om och hur man kan jobba läsfrämjande med medier som VR, AR och XR. Sedan kommer jag att spana på AI, jag är nyfiken på det i samband med bibliotek. Hur KB tar sig an det lät intressant. Sedan Bamse och källkritik för de yngsta, det är en vandringsutställning som riktar sig till förskoleklasser. Det är ett tips om man vill få in den till sitt bibliotek.
Hur avslutar jag Bokmässan med stil?
– Gå på ett seminarium eller ett författarsamtal som känns spännande, så är du uppfylld av det. Om du har teamat upp med någon, ta sällskap till hotellet, bussen eller centralen. Dela era erfarenheter – vad för spännande har den personen hört? Och så får du berätta. Man brukar vara full av intryck.