Norsjö ligger i Västerbottens inland, ett tiotal mil väster om Skellefteå. Här är ett av målen att göra biblioteket mer till ett vardagsrum, öppet för alla, inte minst för barn och unga. Medel från Stärkta bibliotek har under de senaste åren resulterat i allt från 3D-skrivare, poddutrustning och VR-glasögon till en bibliotekslokal med anpassade utrymmen för ungdomar.
– Vi jobbar hela tiden med att göra biblioteket mer tillgängligt på olika sätt, säger Berith Enkvist, biblioteks- och kulturstrateg i Norsjö.
Bokcykeln är ett led i den satsningen. På grund av pandemi, restriktioner och ett tekniskt problem blev den först stående, men i våras kunde den rulla ut i samhället. Ett hundratal böcker ryms i elcykelns stora packlåda.
– Men vi försöker blanda och kan ta med CD- och ljudböcker, filmer, Daisy-skivor och brädspel. Under sommaren har det blivit mycket barnböcker.
Berith Enkvist, biblioteks- och kulturstrateg i Norsjö.
Under IDAHOT i våras, internationella dagen mot homo- och transfobi, gled cykeln ut fullastad med böcker och media på HBTQI-temat. Planen är att andra temadagar kan följas upp på samma sätt.
På sina första turer har cykeln stannat till på olika platser. Den har synts utanför olika affärer i samhällets centrum på badstranden. Projektet är fortfarande i sin linda och hittills är det mest Berith Enkvist som trampat runt med det mobila biblioteket.
Det innebär en viss skillnad jämfört med en vanlig dag bland bokhyllorna. Med hojen handlar det om att söka upp medborgare i stället för att ta emot dem. Visa, synas och berätta mer än att vänta in.
– Det är dessutom en ganska stor cykel. Man känner verkligen att ”här kommer jag!” Så det är ju lite ovant. Men när man gjort det några gånger är det jättekul! Sen är nästa steg att vi måste ha tillräckligt med personal. Och att alla känner att det fungerar och är bekväma med det. Det är viktigt.
Reaktionerna har varit positiva. På badstranden har barn och vuxna samlats för att kolla in bokcykeln. En del har läst böcker på stranden och sedan lämnat tillbaka dem, andra har gjort hemlån via den Ipad som följer med cykeln.
– Folk är nyfikna och tycker det är en rolig idé. När man har med sig barnböcker lånas det mycket, säger Berith Enkvist.
Utanför affärerna i centrum behövs det mer för att locka folk att stanna till. En stor rollup bredvid cykeln och ett rop åt rätt håll kan hjälpa.
– Fast folk är mer stressade när de är på väg mellan affärer. På stranden är de mer nyfikna och positiva. Där är ju både barn och vuxna lediga.
Nu är ambitionen att göra cykelrundorna mer regelbundet återkommande. Ett par turer i veckan under sommaren tror Berith Enkvist är realistiskt, och kanske någon gång i månaden när skolan dragit i gång. Det kan bli besök både vid äldreboenden och hos låntagare som av olika skäl inte kan ta sig till lånedisken. Men när vintern och snöovädren drar in får hojen vila.
– Det tror jag är bäst. Vi är ju rädda om den också.
Vid cykeln får de chansen att låna, veta mer och kanske bli sugna på att komma till vårt ”riktiga” bibliotek.
Den stora fördelen med bokcykeln tycker hon är att den på ett konkret sätt gör biblioteket mer synligt för fler – och även når dem som kanske aldrig tidigare varit inne i ett bibliotek.
– Vid cykeln får de chansen att låna, veta mer och kanske bli sugna på att komma till vårt ”riktiga” bibliotek. För det är klart, vi har ju inte med oss jättemycket i lådan. Det blir mer som ett smakprov.