I januari 2021 lämnade utredaren Gustav Fridolin över skolbiblioteksutredningen till den dåvarande regeringen. Ett av förslagen i utredningen är att det ska skrivas in i skollagen att skolbibliotek ska vara bemannade. 57 procent av grundskole- och gymnasieeleverna saknar tillgång till ett bemannat skolbibliotek, enligt en rapport från DIK från 2022.
Efter det har skolministrarna duckat frågan och beskedet har varit att ”frågan bereds” från nuvarande och tidigare regeringar.
Men nu går regeringen vidare med förslaget: 2026 ska alla elever ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek.
– Alla skolformer och alla huvudmän ska omfattas. Men det finns skolor som är väldigt små och vi har också en brist på bibliotekarier nu. Men riktningen är klar – vi genomför utredningsförslaget, säger skolminister Lotta Edholm (L) på en pressträff.
Kravet på bemannat skolbibliotek ska skrivas in i skollagen, men lagtexten är ännu inte klar.
Satsningen inleds inför höstterminen 2025 med 218 miljoner kronor, det ska enligt Lotta Edholm ge huvudmännen tid att anställa personal. 2026 satsar man 433 miljoner kronor.
– Det här är ett första steg. När man genomför en sådan omfattande reform så hoppas jag att det kommer leda till att fler unga människor vill bli bibliotekarier. Och det är också en ny arbetsmarknad som öppnar upp sig för bibliotekarier, att jobba på skolor för att stärka barn och ungas läsning. 2025 kommer inte allt var på plats, det är en process, säger Lotta Edholm.