Det var i mars som Riksantikvarieämbetet fick i uppdrag av kulturminister Parisa Liljestrand (M) att snabbutreda ett nytt nationellt kulturskyddsråd. Nu är utredningen klar och i den föreslås att rådet placeras hos Riksantikvarieämbetet med riksantikvarien som ordförande i rådet.
Övriga ledamöter föreslås bli högsta cheferna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Kungliga biblioteket och Riksarkivet. Dessutom ska en representant från Centralmuseerna och de regionala museerna ingå i rådet enligt förslaget samt kontaktlänsråden för kulturmiljö på länsstyrelserna och en representant från Svenska Kyrkan.
I utredningen konstateras att den uppgift som de olika kulturarvsaktörerna i samhället ser som mest angelägen för rådet att hantera är frågor kopplade till undanförsel, alltså att flytta kulturegendomar och föremål. Enligt utredningen är planering av undanförsel otydlig på både nationell och regional nivå och hur flytt av föremål ska kunna genomföras rent praktiskt.
En farhåga som lyfts av flera av de aktörer som bidragit till utredningen är att ett råd utan beslutsmandat och utan tillförda resurser riskerar att bli en ”tandlös diskussionsgrupp” som inte bidrar till att lösa de samordningsutmaningar som finns i dag. Enligt regeringsuppdraget för utredningen så ska arbetet med det nya rådet ske inom de anslagsramar som institutionerna redan har.
Det finns ännu inget beslut om och när ett nytt nationellt kulturskyddsråd ska inrättas, Parisa Liljestrands pressekreterare Sara Persson säger till Magasin K att regeringen återkommer med besked under hösten.