Det var den 19 juni som Iflas styrelse gick ut med att Dubai valts som värdland för den internationella bibliotekskongressen Wlic. Beslutet mötte snart kritik från ett flertal medlemmar världen över som lyfte Förenade Arabemiratens bristande mänskliga rättigheter och riskerna för HBTQI-personer på plats.
Som svar på kritiken ordnade Ifla en rådgivande omröstning. I samband med det skickades ett underlag ut, där det framkom att Ifla på förhand lovat arrangörerna att ingen programpunkt under kongressen ska få handla om HBTQI-frågor.
Totalt deltog 37 procent av Iflas medlemmar i den rådgivande omröstningen, där 68 procent var emot och 27 procent var för beslutet. I Europa, Nordamerika och Latinamerika röstade de allra flesta emot. Men som en del i arbetet med att stärka närvaron i olika regioner, för att Ifla ska vara ”en global röst för bibliotekarier”, så valde styrelsen att lyssna på medlemmarna i Asien, Mellanöstern och Afrika – som till största del stöttade förslaget.
Så röstade regionerna om Dubai
Afrika söder om Sahara 87% (för) 13% (emot)
Asien och Oceanien 58% (för) 30% (emot)
Europa 15% (för) 80% (emot)
Latinamerika och Karibien 29% (för) 62% (emot)
Mellanöstern och Nordafrika 100% (för)
Nordamerika 9% (för) 91% (emot)
Totalt 27% (för) 68% (emot)
Källa: Ifla
I Sverige har bland annat Svensk biblioteksförening, DIK och Kungliga biblioteket riktat skarp kritik mot Iflas beslut. Bland de 27 svenska medlemmarna finns även Uppsala universitetsbibliotek, där Johanna Hansson, tidigare ordförande för Svensk biblioteksförening, är biträdande överbibliotekarie.
– Ifla är en förening som arbetar för fri åsiktsbildning och värdet av fri information. Att då ha en konferens där man går med på att inte diskutera vissa frågor, där man låter sig styras av en stat som reglerar innehållet, det är väldigt anmärkningsvärt och illavarslande, säger Johanna Hansson.
Ni röstade nej till en kongress i Dubai, kommer ni avstå från att delta?
– Det har vi inte tagit något beslut om. Som det ser ut nu finns det mycket besvikelse och invändningar, så vi får följa det här. Vi har medarbetare som brukar åka, som är aktiva i olika kommittéer, det är ett viktigt sammanhang – även om det inte är det enda där man kan träffa kollegor från andra länder.
Hur tänker ni kring ert framtida medlemskap i Ifla?
– Det återstår för oss att diskutera. Där är avvägningen om man ska vara kvar och påverka inifrån, eller om man ska markera genom att lämna.