I överenskommelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna föreslås att offentligt anställda, som bibliotekarier och lärare, ska bli skyldiga att polisanmäla papperslösa. Förslaget har mött hård kritik från oppositionen och bibliotekarier och DIK har krävt att förslaget dras tillbaka i sin helhet. Men nu går regeringen vidare med direktivet, enligt Ekot.
– Vi tycker naturligtvis att det här är dåligt, det är ett förslag som inte är förenligt med yrkesetiska riktlinjer och som kan ställa våra medlemmar i svåra situationer. I slutändan handlar det också om vi verkligen vill ha ett angiverisamhälle, säger Anna Troberg, förbundsordförande DIK.
En undersökning från DIK i våras visade att en stor majoritet av förbundets biblioteksanställda medlemmar är emot förslaget. 86 procent tycker att förslaget är mycket dåligt och 7 procent att det är ganska dåligt.
I frisvaren i enkäten uppger flera bibliotekarier att de kommer att vägra ange någon och många skriver att de hellre skulle få sparken eller byta yrke. Enligt Ekot ska utredaren få i uppdrag att undersöka vilka konsekvenser det kan bli för den som inte följer reglerna.
– Just det här är en av de saker som medlemmarna lyft som ett orosmoment. Vad händer om jag inte anmäler, kan jag förlora jobbet? Vi ser att förslaget kan innebära stora konsekvenser för hur våra medlemmar kan utföra sitt arbete, säger Anna Troberg.
Även eventuella undantag från anmälningsplikten ska utredas, har migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tidigare sagt till Magasin K. Enligt Ekot är regeringen och SD överens om att utredaren inte på förhand ska utesluta några verksamheter från anmälningsplikten.
Magasin K har sökt Maria Malmer Stenergard som inte vill kommentera direktivet förrän det presenteras.