Allmänhetens förtroende för museerna har ökat. Det visar den senaste SOM-undersökningen där museernas så kallade ”förtroendebalans”, som är en statistisk sammanvägning, ökat från plus 59 till plus 72 jämfört med förra året.
– SOM-institutets undersökning visar på ett rekordhögt förtroende för museerna, en siffra som ingen annan bransch kan mäta sig med. Det är ett toppbetyg på Sveriges alla museer, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer i ett pressmeddelande.
Sveriges Museer har också frågat 82 museichefer om armlängds avstånd och hur politikernas engagemang – positivt och negativt – ser ut för verksamheterna. Jämfört med året innan har det skett en ökning av museichefer som upplever att det finns en problematik kopplad till politikernas engagemang. Var femte museichef upplever vissa problem med att högre tjänstemän eller politiker lägger sig i frågor som borde bestämmas av museets personal.
Samma SOM-rapport visar att de politiska partierna har låg förtroendebalans: minus 23. Sveriges Museers ordförande Niklas Cserhalmi skriver i en kommentar ”Att företrädare för en bransch med lågt förtroende vill använda en bransch med högt förtroende för sina syften är inte att förvånas över.”
De flesta museichefer i undersökningen, 8 av 10, menar dock att museiprofessionaliteten respekteras.