– Det är ett demokratiskt fattat beslut och då är det vår sak att förhålla oss till det så som del i Icom:s organisation.
Det är inte första gången som Svenska Icom:s ordförande Helene Rånlund får frågor om valet av värdland för den internationella museiorganisationens nästa konferens. Under året har flera medlemmar hört av sig till den svenska kommittén med funderingar kring situationen i Dubai.
– Man tycker det är problematiskt att den internationella organisationen har valt att förlägga en konferens där. Våra nordiska kollegor får samma funderingar.
Hon säger att valet har diskuterats grundligt inom svenska Icom:s styrelse och att de har landat i att det är ett demokratiskt beslut som fattats och att de därför måste förhålla sig till det.
– Konferensen är först 2025 och vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska delta fysiskt eller digitalt. Men det vi kan göra är att verka för att förbättra förutsättningarna utifrån de etiska riktlinjer som Icom står inför, säger Helene Rånlund.
Helene Rånlund är ordförande för svenska ICOM.
Hon berättar att det finns de som sagt att de funderat på att säga upp sitt medlemskap om kongressen i Dubai blir av.
– Då har vi försökt framföra att det är viktigt att man som medlem är med och lyfter det man tycker är rätt och riktigt.
Icom följer museietiska riktlinjer, hur går det ihop att hålla kongressen i ett land som inte fullt ut respekterar de mänskliga rättigheterna?
– Det är väl det som är komplicerat. Men jag tänker att det också kan finnas positiva effekter. Vi har våra etiska riktlinjer som står för mänskliga rättigheter, demokrati och fritt verkande museitjänstemän. Så det blir en markering att det här förväntar vi oss gäller också på plats.
Vi har våra etiska riktlinjer som står för mänskliga rättigheter, demokrati och fritt verkande museitjänstemän. Så det blir en markering att det här förväntar vi oss gäller också på plats.
Icom:s stora konferens ordnas var tredje år. Att den senaste hölls i Tjeckien och Prag tror Helene Rånlund var orsaken till att Sverige, som var en av slutkandidaterna för den kommande konferensen, inte fick stafettpinnen förra våren.
– Det stod mellan Sverige, Ryssland och Dubai. Ryssland föll bort av naturliga skäl. Att konferensen senast var Prag låg oss kanske i fatet, då man brukar placera den i olika världsdelar. Men det är klart att vi var besvikna.
Hur ser ni på säkerheten för de som vill besöka konferensen i Dubai 2025?
– Vi har inte den kunskapen om hur farligt det kan vara. Man får göra den bedömningen som individuell medlem, utifrån sina egna övertygelser och även utifrån UD:s rekommendationer. Sedan är det väldigt olyckligt att man ska behöva tänka så. Vi har två år kvar och läget kan förändras. Icom som helhet måste förstås förhålla sig till hur situationen utvecklar sig, säger Helene Rånlund.
Medlemsorganisationen Sveriges Museer har ännu inte beslutat om man kommer att delta, men generalsekreteraren Gunnar Ardelius skriver i en kommentar till Magasin K att det finns ”stora brister i Förenade Arabemiraten vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer” och att det ”givetvis är något de som funderar på att besöka konferensen behöver förhålla sig till”.