Den särskilda utredaren Calle Nathanson lämnade i dag över betänkandet Ett trygghetssystem för alla. Nytt regelverk för sjukpenninggrundande inkomst till socialförsäkringsminister Anna Tenje. Enligt Calle Nathanson är regelverket som utredningen föreslår mer anpassat till dagens arbetsmarknad med en växande gigekonomi och där många har korta anställningar. Idag beräknas den sjukpenninggrundande inkomsten på arbete som antas vara under minst sex månader i följd.
– Dagens regler innebär att vissa arbetande personer kan uteslutas från socialförsäkringen, tröskeln är satt vid sex månader och det är en lång tid. Dagens arbetsmarknad ser inte ut som den gjorde när det är regelverket infördes, sa Calle Nathanson på en presskonferens där utredningen presenterades.
Utredningen föreslår också att SGI ska kunna beräknas på historiska inkomster och att det ska vara enklare för fler grupper att SGI:n är skyddad vid till exempel föräldraledighet och sjukdom.
I utredningen föreslås att de statliga stipendierna till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för SGI.
– Att stipendierna föreslås kunna ligga till grund för SGI är viktigt, eftersom många kulturskapare har sin inkomst från stipendier under kortare eller längre perioder i livet. Och nu när regeringen satsat extra medel på ytterligare stipendier via Konstnärsnämnden och Författarfonden blir frågan än mer angelägen, säger Karin Inde, ordförande i KLYS i en kommentar till utredningen.
Man föreslår också att så kallade kombinatörer, de som kombinerar anställning och eget företagande, på ett annat sätt än i dag kommer att kunna räkna in sina samlade inkomster i sin SGI.
Reformen beräknas kosta 2 miljarder kronor, varav 200 miljoner kronor utgörs av engångskostnader för att genomföra förändringarna.