– Dubai och Förenade Arabemiraten är en region och ett land där man inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter som yttrandefrihet, där kvinnors rättigheter är gravt eftersatta och där det är straffbart att vara HBTQ-person. Att lägga Ifla:s kongress där är mycket olämpligt, säger DIK:s ordförande Anna Troberg.
Att DIK är starkt kritiskt till Ifla:s val av Dubai beror dels på signalerna beslutet sänder ut, dels på att många bibliotekarier helt enkelt inte kommer att kunna delta på grund av säkerhetsaspekter.
– Jag hade själv inte kunnat åka dit. Vi på DIK tycker inte att Ifla ska placera sin kongress på platser där människor sorteras bort. I Dubai finns det flera fall där även turister blivit arresterade, och i vissa fall fått tillbringa månader inlåsta. Så det är inte så att man är fredad bara för att man kommer någon annanstans ifrån, säger Anna Troberg.
Att stänga ute så många är inte inkluderande. Snarare blir det en legitimering av hur det är i det landet.
Skälet som Ifla anger bakom valet av Dubai är att man vill vara ”en verkligt internationell organisation” som främjar ”geografisk och kulturell inkludering”. Men Anna Troberg håller inte med.
– Att stänga ute så många är inte inkluderande. Snarare blir det en legitimering av hur det är i det landet.
Det är första gången som kongressen ska hållas i ett arabiskspråkigt land, finns det inte behov av det?
– Här finns det flera andra lösningar, till exempel kunde kongressen arrangerats någon annanstans men med utökade stipendier så att människor från de regionerna hade fått möjlighet att resa dit och delta.
Hur viktig är Ifla:s kongress?
– Den är viktig, det är den största bibliotekssammankomsten som finns i världen. Sedan har Ifla:s rykte fått sig en törn de senaste åren. Dels att kongressen 2018 hölls i Malaysia, där två kvinnor fick spöstraff samma vecka som den hölls, dels med turerna kring hur Ifla har hanterat sin personal. Men det är ändå en stor och viktig kongress där många träffas och utbyter erfarenheter.
Anna Troberg, DIK:s ordförande. Foto: Alexander Donka
Under tisdagen gick DIK ut med att förbundet inte kommer att delta i kongressen i Dubai. Samma sak gäller Stockholms stadsbibliotek. Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg kallar valet ”oacceptabelt”, även om styrelsen ännu inte bestämt hur de ska agera för att ”markera mot beslutet”.
Att några av de största aktörerna inom den svenska bibliotekssektorn inte deltar under IFLA:s nästa kongress tror inte Anna Troberg kommer få några konsekvenser för svenska bibliotekarier. Om DIK däremot likt Stockholms stadsbibliotek lämnar IFLA, vilket förbundsstyrelsen ska diskutera under hösten, kommer det däremot inte längre vara möjligt för DIK att påverka IFLA.
– Vi från DIK vill gärna vara med och stötta det internationella arbete som görs, men samtidigt måste organisationen som helhet fungera bättre och vara mer lyhörd. Bibliotek runt om i världen jobbar varje dag för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter – och då tycker vi på DIK att IFLA måste ta de här sakerna på allvar, säger hon.
Under onsdagseftermiddagen gick Ifla:s ordförande Barbara Lison ut med ett uttalande där hon försvarar beslutet att anordna kongressen i Dubai.
”Vi har sällan tagit kongressen utanför Europa och Nordamerika. Ifla är en global organisation, men vi har helt enkelt inte varit så geografiskt inkluderande som vi borde vara.”
Hon skriver vidare att när Ifla väljer en plats för kongressen så varken stödjer eller sanktionerar man landets politik.
”Dubai anses vara en säker stad. Även om medlemmar av LGBTQIA+-gemenskapen kanske inte känner sig trygga med att delta i WLIC 2024, även om de följer officiella reseråd, kommer det att finnas andra grupper som känner sig säkra när det gäller att delta i WLIC för första gången.”