Kungliga bibliotekets (KB) filmarkiv är ett kulturhistoriskt arkiv med icke-fiktiv analog film, som hembygdsfilmer, industrifilmer och amatörfilmer. Arkivet etablerades 2003 av Svenska Filminstitutet på uppdrag av regeringen, KB tog över verksamheten 2011.
Men nu har KB beslutat att avveckla Grängesberg som verksamhetsort, där det främsta skälet är att lokalerna inte är anpassade till verksamheten, enligt Christer Karlsson, avdelningschef för bevarande och digitalisering på KB:
– Vi kontrollerar temperatur och luftfuktighet dagligen, och har periodvis fått bromsa arbetet för att inte riskera att materialet skadas. Om det är för torrt spricker filmen, är det för fuktigt blir det mögelbildning. Och investeringarna för att komma till rätta med det här är rätt stora.
Han tillägger att det inte är så illa att materialet ”ligger och förstörs i detta nu”, men att KB måste tänka långsiktigt. Till saken hör att KB har liknande material i andra arkiv som enligt Christer Karlsson inte heller förvaras på ett optimalt sätt; som magnetband, fotonegativ och fotografier.
Christer Karlsson är avdelningschef för bevarande och digitalisering på Kungliga biblioteket.
För att skapa bättre förvaringsbetingelser kommer KB därför samlokalisera dessa samlingar. I vilket arkiv de hamnar utreds för närvarande, det blir antingen i KB:s magasin i Bålsta eller i Garnisonen på Karlavägen i Stockholm. Klart är att mer anpassad ventilation kommer att krävas för att få bukt med problemen.
Tanken är också att sammanslagningen ska ge kostnadsbesparingar, men hur stora vinsterna blir kan inte Christer Karlsson svara på i dagsläget. För närvarande är det sex anställda på fem och en halv årsarbetskrafter som arbetar i filmarkivet i Grängesberg. KB:s förslag är att minska dessa till tre årsarbetskrafter i samband med flytten.
– Det beror dels på att vi ser vinster med samlokalisering, dels att vi ser ett minskat inflöde av material till KB. Då tror vi att tre årsarbetskrafter är tillräckligt, säger Christer Karlsson.
Byggnaden som en gång i tiden var omklädningsrum för gruvarbetare har sedan år 2003 hyst Filmarkivet i Grängesberg.
Foto: Holger Ellgaard
Bemanningen ligger på bordet i en pågående MBL-förhandling, där fackförbundet ST företräder de sex anställda i Grängesberg. DIK är kontaktförbund för KB, och Saco-S sitter också med i förhandlingarna.
Vi bevakar att det blir rätt kompetens för verksamheten och en god arbetsmiljö för medlemmarna.
– Vi är med i processen och bevakar att det blir rätt kompetens för verksamheten och en god arbetsmiljö för medlemmarna. Att resurserna räcker till och att allt fungerar. Lokalerna ska inte bara vara anpassade för förvaringen, utan också för de som dagligen ska jobba i dem, säger Amit Rathod, ordförande för Saco-S på KB.
Planen är att verksamheten i Grängesberg ska vara integrerad med KB:s befintliga verksamhet 1 december 2024. Magasinslokalerna ska vara utrymda senast 31 augusti 2027. Sammanlagt innehåller KB:s filmarkiv i Grängesberg 1 700 hyllmeter analog film.