– När jag kom till Degerfors bibliotek efter att ha jobbat på ett bibliotek i Göteborg som har ett aktivt Instagramkonto med boktips så tänkte jag att Degerfors också kunde ha ett.
Robin Karlsson sökte på vad andra bibliotek runt om i landet lagt ut på sina Instagramsidor och skapade sedan ett konto åt Degerfors bibliotek. Den första bilden publicerades i maj 2018 – en svartvit översikt på biblioteket. Sedan publicerade han då och då information om till exempel öppettider.
– Men det var när jag provade att lägga ut lite mer lättsamma och roliga saker som jag märkte att följarna reagerade.
Det var snart jul och en plan började ta plats i Robin Karlssons huvud.
– Jul är en lite speciell tid för många bibliotek där man försöker göra något roligt kring julkalendern eller med julpynt. Därför skrev jag ihop en sketch som handlade om att vi skulle kora en lucia på biblioteket.
Den humoristiska filmen fick många visningar. Följarna gillade inlägget men framförallt tyckte Robin Karlsson och de övriga i personalen som spelar sig själva att det var roligt.
– Ofta kommer idéerna från ett samtal i fikarummet, till exempel som när Harriet berättar att hon som barn skickade in en dikt av Dan Andersson till lokaltidningen under eget namn och vann en dikttävling.
Kontots följarskara har växt rejält sedan klippen uppmärksammats av tidningar och radio. Nu har biblioteket över sjutton tusen följare, långt fler än Degerfors kommuns drygt niotusen invånare.
Robin Karlsson tycker det är roligt att ett litet bibliotek på landsorten kan bli populärare än många storstadsbibliotek i sociala medier.
– Samtidigt så är det nog en förutsättning. När jag varit på större arbetsplatser ska allt beslutas i flera led med en massa möten. Då hade nog det här aldrig blivit av, ska allt godkännas hela tiden så skulle det ta alldeles för lång tid att göra en film.
När jag varit på större arbetsplatser ska allt beslutas i flera led med en massa möten. Då hade nog det här aldrig blivit av.
Klippens spridning har gjort att glada tillrop kommer från personer som skriver att de annars inte alls är biblioteksmänniskor.
– Det händer att folk berättar att de tar omvägar bara för att titta in på biblioteket och se hur det ser ut, så det är roligt att folk uppskattar det.
Att kontot blivit en sådan succé har dock inte märkts i utlåningsstatistiken.
– Nej, några sådana samband har vi inte sett men jag tycker att det finns ett värde i att synas och att skapa en positiv bild av bibliotek hos människor. Rent krasst är det ju så att om vi ska skattefinansiera verksamhet så behöver människor tycka att den är viktig.

Robin Karlsson tillsammans med kollegorna Harriet Åhlund, Åsa Johansson och Birgit Westergren.
Foto: Alexander Bygdén
Många undrar hur Robin Karlsson och hans kollegor hinner göra sina filmer och han har redan hunnit få många frågor hur andra verksamheter kan göra för att nåt ut i sociala medier.
– Egentligen tar det inte så lång tid, en halvtimme att skriva ett manus när det är lugnt en eftermiddag och så kanske en halvtimme en annan dag att filma ihop det innan vi öppnar för dagen. Eftersom vi hållit på i flera år nu och återpublicerar mycket material så upplever en del att vi gör filmer hela tiden, men så är det verkligen inte. Att göra film är en väldigt liten del av vår vardag.
Kanske finns det biblioteksanställda som får skrattet i halsen när de ser videos från Degerfors bibliotek och undrar i sitt stilla sinne om de själva måste sadla om till filmstjärnor utöver sina vanliga arbetsuppgifter.
– Det tycker jag verkligen inte. Man får komma ihåg att anledningen till att det går så enkelt och smidigt för oss är de förutsättningar vi har. Vi tycker det är roligt med film och jag har hållit på med att klippa film i datorn tidigare.
Anledningen till att det går så enkelt och smidigt för oss är de förutsättningar vi har.
Snarare tror Robin Karlsson att de bibliotek som vill synas mer i sociala medier ska fråga sig varför de vill synas och hur. Det är lätt att gå i fällan att projektet antingen äter upp alldeles för mycket arbetstid eller att det finns alldeles för stora förhoppningar både på stora följarsiffror och ökade fysiska besök.
– Först får man inse att det är inte så lätt att nå ut som bibliotek. Böcker är på ett sätt själva motsatsen till sociala medier, där folk scrollar i flödet och kan tycka att en nittiosekunders film är för lång för att orka kolla på.
För Robin Karlsson är det dock givet att fortsätta, i alla fall så länge han och kollegorna tycker det är roligt. Att utrycka sig kreativt har blivit ett sätt för honom att hitta tillbaka till sig själv.
– På högstadiet höll vi på och gjorde olika sketcher till avslutningarna men sen blev jag större och började gymnasiet. Då klev jag in i någon slags lite seriösare och djupare roll. Man kanske kan säga att baskern åkte på och jag gick med i filmklubben.
Efter gymnasiet gick Robin Karlsson olika förberedande konstutbildningar men lyckades aldrig komma in på konsthögskola. I stället blev det utbildning i Borås till bibliotekarie för att få ett fast jobb i en intressant miljö.
– Så trots att jag inte varit någon spexare så var det ingen i min familj som blev direkt förvånad när jag började göra humoristiska klipp. Snarare var det så att det lite kändes som att hitta tillbaka till en del av mig som varit bortglömd.
Robin Karlssons Instagramtips:
- Sätt mål för vad ni vill uppnå och varför ni vill finnas på Instagram. Kanske är det rimligt att få några hundra följare om ni verkar på en mindre ort.
- Våga vara personliga. Att bara ha bilder på böcker sticker inte ut i flödet. Räkna med att åtminstone ha med några ansikten på bild. Men det är inte ett måste att ni ska showa loss. Kanske kan ni dela med er av några personliga boktips.
- Tänk på vad ni kan bidra med. Vi är till exempel inga litteraturvetare så det var inte aktuellt att ha ett väldigt akademiskt material.
- Tänk lagom mycket på teknik men fastna inte där. Vi har använt systemkamera och klippt i datorn men det går att uppnå bra resultat genom att bara filma med telefonen.
- Titta på vad andra gör. Många museer är duktiga men de har å andra sidan ofta många spännande föremål som är tacksamma att visa på bild men tankesättet kan gå att ta med sig även till andra verksamheter.