Du har varit länge på samma jobb, känner för att röra på dig. Kanske är arbetsuppgifterna inte så kul längre, eller så längtar du helt enkelt efter att utvecklas. Samtidigt är det lågkonjunktur, osäkra tider. Är det verkligen så smart att söka nytt jobb just nu?
Går du i de här tankarna är du inte ensam, det säger DIK:s karriärcoach Elisabeth Karlsson Westberg som under våren kontaktats av många medlemmar om just detta. Svaret från henne är ett entydigt ja:
– Söka kan du alltid göra. Det är först när du blivit erbjuden en tjänst som du behöver bestämma dig.
Hon tillägger att den som funderar på att byta jobb gör klokt i att börja ta kontakt med olika arbetsgivare.
– Gör dig ett namn, låt dem veta att du finns, nätverka! Först då får du en känsla för om det är ett ställe du vill vara på, om det är bra villkor, om du känner dig trygg.
![Elisabeth Elisabeth](https://magasink.se/wp-content/uploads/elementor/thumbs/Skarmavbild-2023-03-07-kl.-13.22.10-q35wvbe3ycwlw13g546uaileyfkqjnvsy8da23qlxk.png)
DIK:s karriärcoach Elisabeth Karlsson Westberg.
Foto: Alexander Docka
Och klart är att det kan vara vettigt att ta reda på hur trygg den tilltänkta tjänsten egentligen är genom att skaffa sig en bild av verksamheten.
– Här kan man höra med de fackliga representanterna, eller ställa raka frågor till chefen. Har man andra ingångar på arbetsplatsen är det också väldigt bra.
Är tjänsten trygg? Så får du koll
Elisabeth Karlsson Westberg guidar:
Kontakta det lokala facket
Fråga om arbetsmiljön och stämningen på arbetsplatsen. ”Beroende på svaren kan du kanske också våga ställa frågan om de hört rykten om att det är osäkert i verksamheten”.
Prata med arbetsgivaren
Be chefen berätta hur hen tänker kring det närmaste året, som vilka utmaningar man står inför, hur strategin ser ut framåt för verksamheten och vilket projekt man kommer lägga mest tid på. ”Får man inga raka svar bör man dra öronen åt sig. Men om det finns tydliga svar och en tydlig planering tyder det på att det finns en strategi framåt, och det är bra”.
Läs årsredovisningar
”Genom att läsa årsredovisningarna får man en bild av hur det sett ut i verksamheten de senaste åren”.
Reka med vänner och bekanta
”Känner du någon som känner någon är det en väldigt bra ingång. Hör efter vad de vet om verksamheten, om den är stabil. Även om man förstås aldrig kan vara garanterad att det inte sker förändringar”.
Att man hur som helst vågar ta steget och börja söka och reka – och inte bara går runt och funderar på om man ska våga söka jobb – det är Elisabeth Karlsson Westberg viktigaste medskick.
– Bara det att hamna i ett annat sammanhang, att få använda andra delar av sin kompetens och att det blir roligt att gå till jobbet igen. Så fundera över vad du drivs av, och få bort skavet där du är nu.
Om sedan research och ansökningar inte skulle leda någon vart är det viktigt att inte ge upp, utan att vänta lite och sedan ta nya tag.
– Pausa en månad eller två. Världen förändras, och det kan vara ett helt annat läge bara en vecka efter att du varit i kontakt med arbetsgivaren.