Hur står sig de sifferlösa avtalen när konjunkturen svänger och inflationen går upp? Magasin K har frågat fyra fackliga ombud i landets tre största städer hur årets löneförhandlingar gått.
Göteborg: ”Vi vet att många har en tuff situation ekonomiskt”
– Det har inte kommit in ett enda resultat, vi är långt ifrån klara.
Patrick Linderoth är lokalfackligt ombud i Stockholms stad där arbetsgivaren redan i december flaggade för att löneprocessen skulle komma att dra ut på tiden, trots att lönerna även i Stockholm skulle ha varit satta och utbetalda 1 april.
– Nu när märket är känt har sakerna dragits i gång.
Löneökningarna i Stockholm ska ske inom förvaltningarnas budgetram som fastställs av kommunfullmäktige.
I årets löneavtal har DIK särskilt tryckt på att staden ha trygga anställningar, bra anställningsvillkor och möjligheter att utvecklas i yrket.
– Vi är i en situation som vi inte befunnit oss i tidigare, med en planering som har dragit ut på tiden, med krig, inflation och räntehöjningar Då är det bra att vi har samsyn med arbetsgivaren och att kunna peka tillbaka på den initiala skrivningen i det centrala protokollet för i år, som säger att en anställning i staden ska vara trygg.
Patrick Linderoth säger att han inte har fått en enda orolig fråga om årets löner, men betonar att risken finns att varken han eller medlemmarna känner sig nöjda när utfallet kommer i augusti eller tidiga september.
– Ligger det under 4,1 är det totalt misslyckat. För vi har ju redan en konstaterad reallöneminskning på grund av inflationen.
Patrick Linderoth tror att han och hans lokalfackliga kollegor i Stockholm framöver kommer behöva ta ställning till om det är bra att ha ett sifferlöst avtal om staden hela tiden pekar på märket.
– Vi försöker alltid trycka på löner efter prestation. Men om den sannolikt största offentliga arbetsgivaren i Sverige inte lever upp till intentionerna med ingångna avtal, då har vi inte optimala förutsättningar.
Magasin K har bett Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg bemöta kritiken att staden skulle luta sig mot industrimärket istället för prestation vid lönesättning.
Flera anställda i Stockholm stad har sifferlösa avtal men fackliga företrädare menar att staden ändå använder sig av industrimärket i stället för att sätta lön efter prestation. Vad säger du om det?
”Lönen i Stockholm stad är individuell och differentierad och sätts utifrån lönekriterierna där självklart prestation är vägledande. På individnivå har det inget som helst samband med industrins märke”, skriver Anita Lidberg i ett mejlsvar.