I februari i år hamnade kulturpolitiken i Gävleborg mitt i debatten om armlängds avstånd och SD:s inflytande i kulturfrågor. SD-politikern Roger Hedlund, då nybliven styrelseordförande för länsmuseet Gävleborg, twittrade att ”Åratal av sossestyre arbetat för att sudda ut vår kultur och historia” och ”Nu ska svensk historia och kultur åter komma i fokus med ett sverigedemokratiskt styre.” På det följde en debatt under konferensen Folk och kultur där Roger Hedlund återigen uttryckte att han som politiker kan ha åsikter om museets verksamhet. Efter en turbulent tid då det ifrågasattes om Roger Hedlund tillsatts på rätt sätt fick han till slut lämna sin post, men sitter kvar i styrelsen om ledamot.
Hans Lindholm Öjmyr säger att beslutet att lämna museet påverkats av händelserna.
– Det initierades av det, att jag började titta efter andra jobb och funderade över framtiden. Det var väldigt tråkigt det som hände. När man går igenom sådana där saker så påverkas man.
Han menar att frågan är större än bara den om armlängds avstånd.
– Det handlar om yttrandefrihet och respekt för professioner. Respekt för kompetensen vi har.
Han har ägnat tid åt att reflektera över händelserna och läsa på om kulturpolitik och högerrörelser i USA, Ungern och Polen.
– Jag kanske hade varit något naiv över vad man hyfsat snabbt kan åstadkomma med en sådan politik. Det är jag inte längre. Händelserna har varit en skola för mig personligen.
Personalen informerades på ett digitalt möte under tisdagen. Hans Lindholm Öjmyr var själv inte på plats på grund av en sjukskrivning, men säger att både anställda och styrelse blev överraskade av beskedet. Han ska nu ta fram en interimlösning då han börjar på Dansmuseet redan 1 september.
– Jag är väldigt intresserad av performativ konst som teater och scenografi. Det kändes som ett kul område. Och dessutom otroligt svårt, det går ju inte att ställa ut dans. Så jag gillar denna utmaning, säger Hans Lindholm Öjmyr om sitt nya jobb.