Några pandemirestriktioner hängde kvar i början av 2022 men de allra flesta kunde besöka sitt bibliotek som vanligt under förra året. Totalt gjordes nästan 56 miljoner besök på folkbiblioteken, en ökning med 50 procent jämfört med 2021. Det visar Sveriges officiella biblioteksstatistik som Kungliga biblioteket (KB) sammanställer varje år.
Även utlånen av fysiska medier ökade jämfört med pandemiåret 2021, och uppgick till drygt 63 miljoner lån, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med året innan. Det är dock något lägre än nivåerna på utlåningen innan pandemin.
– Utlånen och besöken hämmades lite av att pandemirestriktionerna fortfarande fanns kvar i början av 2022, det tog lite tid att komma tillbaka till vanlig verksamhet, säger Cecilia Ranemo, ansvarig för den officiella statistiken.
Sagostunder, bokcirklar, musikunderhållning, pyssel och andra aktiviteter på biblioteken ökade med 24 procent under 2022 och antalet översteg för första gången 300 000 sedan 2019. Totalt sett var 60 procent av de tillfällen som anordnades på folkbiblioteken speciellt avsedda för barn och unga. Aktiviteterna kopplas ihop med antalet lån som barnen gör på biblioteken: går man på en aktivitet passar man också på att låna en bok. KB:s rapport visar också att barn och unga är en av de mest aktiva grupperna på biblioteken: av de 3,5 miljoner personer som gjorde minst ett fysiskt lån så var en fjärdedel under 18 år.
Bibliotekens bestånd av litteratur för barn och unga har legat i princip konstant de senaste tretton åren, trots att folkbibliotekens fysiska bestånd generellt minskar något varje år.
Antalet skolbibliotek ökade något under förra året enligt statistiken. 2022 hade 48 procent av alla skolelever tillgång till ett skolbibliotek som är bemannat minst på halvtid, eller ett så kallat integrerat skolbibliotek.