Frågan om förkortad arbetstid har diskuterats inom DIK under flera år. På kongressen 2018 tillsattes en expertgrupp för att undersöka vilka försök som gjorts runt om i världen och vad en kortare vecka skulle innebära för de olika medlemsgrupperna.
2021 bestämde kongressen att förbundet skulle ha en 35 timmars arbetsvecka som vision. Enligt Anna Troberg var DIK till en början ganska ensamt om att driva frågan.
– Men nu är det något som bubblar, inte minst pandemin har fått folk att tänka om. Man har insett att man kan ställa om, och ställa om fort. Samt att många slapp pendla, vilket blev en försmak på kortare arbetstid, säger hon.
Anna Troberg lyfter att Socialdemokraterna i Finland nyligen gick till val på fyra dagars arbetsvecka, samt ett stort brittiskt försök där ett 60-tal företag lät sina anställda arbeta fyra dagar i veckan med full lön under ett halvår.
Resultaten kom i början av året och visade bland annat på en minskning av sjukdagarna med 65 procent, samt att 9 av 10 arbetsgivare valde att fortsätta med arbetstidsförkortningen efter försöket.
– I dag förväntas vi jobba längre upp i åldrarna samtidigt som vi ser mycket problem med stressrelaterade sjukdomar. Om vi ska orka jobba längre måste vi titta på hur hela yrkeslivet kan fungera, säger Anna Troberg.
Om vi ska orka jobba längre måste vi titta på hur hela yrkeslivet kan fungera.
Som första steg föreslår DIK att regeringen tillsätter en statlig utredning om hur en arbetstidsförkortning skulle kunna genomföras och finansieras.
– Det finns de som säger att det är omöjligt. Men det ansågs fem veckors semester och föräldraledighet också – men sedan var det inte omöjligt längre. Det gäller att våga testa.
Förbundets anställda jobbar 40-timmars vecka. Varför har inte DIK förkortat arbetstiden om det nu är så bra?
– Det är en väldigt bra fråga. Vi tittar på hur det skulle kunna göras – men det är inget vi kan ta ställning till än, så långt har vi inte kommit, säger Anna Troberg.
Borde inte DIK gå i bräschen för de frågor som förbundet driver för att får till ett modernt och hållbart arbetsliv?
– Jo, naturligtvis. Men precis som företagen i den brittiska studien måste man först sätta sig ner och komma fram till hur vi skulle kunna göra det här. Det gäller DIK och vilken organisation som helst som vill testa att dra ner på arbetstid, eftersom alla har olika förutsättningar och verklighet.