Den nationella arkivdatabasen drivs idag av Riksarkivet. Drygt 200 minnesinstitutioner levererar information till databasen, som innehåller information om cirka en kvarts miljon arkiv. Elva arkivinstitutioner varnar nu gemensamt för konsekvenserna om inte Riksarkivet får finansiering för att driva databasen vidare.
– Den nationella arkivdatabasen är mycket viktigt ingång för forskare att hitta källmaterial, och omvänt en mycket viktig kanal för arkivinstitutionerna att sprida information om arkiven, säger Maths Isacson, förbundsordförande Svenska Arkivförbundet.
Maths Isacson, förbundsordförande Svenska Arkivförbundet. Foto: Mareike Dobewall.
I en debattartikel skriver företrädarna att NAD stått utan organiserad utveckling de senaste sju åren.
– Databasen behöver rustas upp för att klara dagens och morgondagens behov, säger Maths Isacson.
Att de elva arkivinstitutioner som skrivit under debattartikeln, bland annat Centrum för näringslivshistoria, TAM-arkiv och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, skulle ta över driften av NAD är inte ett alternativ enligt Maths Isacson.
– Det fordrar en ny organisation, pengar och kompetent personal. Ingen kan heller ensam ta över ansvaret, det är vi inom den enskilda sektorn alltför små för att klara. Läggs NAD ner behövs det en om- och nystart som kommer att kräva resurser i vilken form det än görs.
Har ni uppvaktat kulturminister Parisa Liljestrand i frågan?
– Svar ja. Frågan har aktualiserats av mig i form av ett mail till kulturministern. Vi sänder henne nu debattartikeln. Vi har tidigare haft ett möte med kulturutskottets ordförande Amanda Lind och påtalat allvaret, vilket hon tog till sig. I morgon har jag, förbundets generalsekreterare och förbundets vice ordförande ett möte med kulturdepartementets tjänstemän och tar då åter upp NAD.