I veckan gick Riksarkivet ut med att det behövs en ny arkivlagstiftning, som svarar upp för de behov som finns i en digitaliserad förvaltning och ett digitaliserat samhälle. Myndigheten lyfter också att dagens säkerhetspolitiska läge visar hur nödvändigt det är med tillgång till samhällsviktig information. Till Magasin K säger nu riksarkivarie Karin Åström Iko att det är ”bråttom” att få den nya lagstiftningen på plats.
Hur kommer det sig att ni lyfter frågan just nu?
– Inför den arkivutredning som presenterades vid årsskiftet 2019/2020 så gjorde vi ett tiotal inspel om de behov vi såg, men det hände inte något. Därför har vi varit ännu mer tydliga denna gång, säger Karin Åström Iko.
Varför behövs det en ny lagstiftning?
– Arkivlagen kom 1 juli 1991 – då levde vi i ett ganska annorlunda samhälle. Det betyder att information som borde tas om hand inte tas om hand. Konsekvensen är att den grundlagsfästa rätten att ta del av allmän handling, ett av de viktigaste demokratiska verktyg vi har, försvåras om vi inte har en arkivlagstiftning som kan garantera detta.
– Vi ser också risker för rättsskipningen och för forskningen, både nu och i framtiden, och att vi riskerar att få ett utarmat kulturarv. Att inte ha en lagstiftning anpassad till dagens samhälle kan också medföra att man måste lösa saker i efterhand, vilket i sig ger ökade kostnader.
I maj 2022 sammanfattade ni, på uppdrag av regeringen, vad som behövs för att långsiktigt säkra samhällets data. Vilken respons har ni fått sedan dess?
– Vi har en bra dialog med vårt departement, men vi har inte fått någon konkret återkoppling på att det ska komma en ny arkivlagstiftning. Därför måste vi understryka att vi ser behov av detta. Det här är en fråga för alla politikområden och alla samhällssektorer.
Hur brådskande är det att få fram den nya lagstiftningen?
– Det är bråttom. Den nuvarande arkivlagstiftningen är inte anpassad för dagens sätt att arbeta och vi behöver säkra tillgången till offentlig data. Vi måste kunna gå till den autentiska informationen och ta reda på hur besluten fattades. Att kunna svara på frågan ”Hur vet vi att vi vet?” är superviktigt i ett demokratiskt samhälle.
Det är bråttom. Den nuvarande arkivlagstiftningen är inte anpassad för dagens sätt att arbeta och vi behöver säkra tillgången till offentlig data.
Vilka är de största problemen i nuvarande arkivlagen?
– Ett är arkivbildarbegreppet. För i en digital värld blir det mer komplicerat vem som äger och tar ansvar för datan, när många aktörer delar på den. En annan sak är att mycket av den verksamhet som tidigare utfördes av det offentliga nu utförs av privata aktörer och då inte tas omhand eftersom för inte finns någon reglering kring detta.
– Sedan vill vi se en lagstiftning som reglerar överlämnandeplaner för myndigheter. För vi ser att arkiven blir mer publika och bättre tillgängliga när de kommer till oss.
Riksarkivet nämner också dagens säkerhetspolitiska läge som en viktig faktor.
– Vad behöver vi för att hålla i gång samhället, både i freds- och krigstid? Vi måste identifiera vad som är samhällsviktig information och etikettera den, oavsett vem som producerar den.
– Allt hänger ihop: vi behöver inte en ny arkivlag utan en ny arkivlagstiftning, med utpekade roller och uppdrag till Riksarkivet men också till andra, som de enskilda arkiven som också är viktiga.
Finns det brister här?
– Det finns ingen identifiering av samhällsviktig information i dag. Till viss del finns det viss grunddata utpekad, men vi tror att begreppet behöver vidgas. Det här är ett jättejobb som man behöver göra på flera nivåer. Vi behöver göra det i ljuset av det världsläge som vi befinner oss i och för det behöver vi resurser.
Är Riksarkivet underfinansierat i dag?
– Ja, så är det.
Vad för summor rör det sig om?
– Som alla andra har vi drabbats av ökade kostnader, där nästan trettio procent går till våra lokaler. I vårt budgetunderlag som vi lämnat in till regeringen begär vi 26,5 miljoner kronor för 2024, 37,5 miljoner kronor för 2025 och 51,5 miljoner kronor för 2026. I dessa siffror ingår bland annat kostnader för dubbla hyror av våra lokaler i Härnösand.