Hyvling – att göra om en heltidsanställning till deltid – är tillåtet enligt LAS, lagen om anställningsskydd. Däremot måste arbetsgivaren följa LAS när uppsägning eller hyvling ska genomföras.
Huvudregeln är ”sist in – först ut”, alltså att den som blev anställd sist blir uppsagd först vid arbetsbrist. Arbetsgivare kan numera undanta tre personer från turordningen vid en nedskärning, även om vissa kollektivavtal kan ha andra regler.
I stället för att säga upp anställda kan arbetsgivaren också minska antalet arbetstimmar – så kallad hyvling. Även då gäller också turordningsreglerna, inklusive undantaget om tre personer. Men vad händer om man inte vill gå ner till deltid? Linnea Skagerberg, förbundsjurist på DIK, säger att en förändring som hyvling innebär alltid måste förhandlas.
–Dels ska själva arbetsbristen förhandlas, det vill säga varför arbetsgivaren behöver hyvla, men också genomgång av LAS-listor och turordningar. Så meddela att du är medlem hos oss så arbetsgivaren vet vart de ska skicka en förhandlingsframställan, säger hon.
Om det efter förhandlingar konstateras att det verkligen är din tjänst som behöver hyvlas så kan du välja mellan att acceptera den nya omfattningen av tjänsten, eller att tacka nej.
– Tackar du nej så innebär det dock att du kan bli uppsagd och att din möjlighet till ersättning från a-kassan påverkas, säger Linnea Skagerberg.
Linnea Skagerberg, förbundsjurist på DIK.
Någon tidsangivelse för när senast en arbetsgivare måste informera arbetstagaren att hens tjänst ska gå från heltid till deltid finns inte.
– Men i LAS finns numera en regel som innebär att arbetstagaren har rätt till en omställningstid motsvarande uppsägningstiden – dock längst 3 månader. Så i praktiken innebär det en viss framförhållning innan förändringen genomförs, säger Linnea Skagerberg.
Hur många timmar kan arbetsgivaren ta bort?
– Det finns inte några gränser, utan det beror på arbetsgivarens behov och situationen på arbetsplatsen och din plats i turordningslistan, där hyvlingsgraden för personer med längre respektive kortare anställningstid blir gränser för hur mycket arbetsgivaren får ta bort för just din tjänst.
Hur gäller turordningsreglerna vid hyvling? Får den som jobbat längst ha flest timmar kvar?
– Enligt LAS paragraf 7 framgår det att det är de vars ”arbetsuppgifter är lika” som är med i turordningslistan. Av de på listan så är det den med kortast arbetstid på arbetsplatsen som hyvlas mest och den med längst arbetstid som får behålla flest timmar. Arbetsgivaren väljer dock hur många tjänster som behöver hyvlas, så bara för att man är på listan så innebär det inte automatiskt att man hyvlas under förutsättning att man har lång eller längst arbetstid.
Linnea Skagerberg tipsar om att när man fått information om att ens tjänst ska hyvlas kan man anmäla företräde till heltid med stöd av paragraf 25a i LAS.
– I paragrafen 4a i LAS förtydligas numera att det är heltid som är norm. Det framgår dock att man kan komma överens om annat. En hyvling innebär en sådan överenskommelse om ”annat” och man kan alltså inte använda den paragrafen för att neka till att bli hyvlad.
Om du vill anmäla företräde till heltid
Om man har fått information om att ens tjänst ska hyvlas kan man anmäla företräde till heltid med stöd av 25a LAS. Mejla följande text till arbetsgivaren, med kopia till lokala facket: ”Hej, anmäler härmed att jag vill ha företrädesrätt till heltid med stöd av 25a LAS. Vänligen bekräfta mottagandet av detta mejl. Med vänlig hälsning xxx.” Glöm inte ”Läs och leveranskvitto” så att du kan visa att det har tagits emot av arbetsgivaren.