Eslövs stadsbibliotek fick förra året 525 000 kronor i bidrag från Region Skåne för att anordna en serie konstnärliga residens. Ett residens innebär att någon som arbetar inom ett kreativt område genom stat, region eller kommun får möjlighet att bo och verka under en tidsbegränsad period i en annan miljö än den vanliga.
– Vi kommer att ha fyra residens de närmaste två åren och erbjuder konstnärer att verka i våra lokaler. Tanken är att de ska arbeta deltagarbaserat så att biblioteksbesökarna kan vara delaktiga i konstnärernas arbete, säger Sofia Johansson som är bibliotekarie och sitter i arbetsgruppen som driver projektet.
Syftet med residenset är att skapa fler demokratiska plattformar och mellanmänskliga möten på biblioteken. Det är också en möjlighet för bibliotekspersonalen att prova nya sätt att nå ut till sina målgrupper, exempelvis barn och unga.
– Vi vill utveckla biblioteket som mötesplats och erbjuda nya typer av upplevelser för besökarna. I det här fallet får de möta konst och kultur på ett nytt och annorlunda sätt.
Residens för konstnärer på bibliotek, eller ”bibliotekskonstnärer”, är ganska ovanliga.
– Vi är definitivt först i Skåne och lite av pionjärer. Det här är inget som bibliotek i allmänhet sysslar med. Den som tog initiativ till detta hos oss är en bibliotekarie som heter Maja Bergström-Svahn. Hon har själv konstnärsbakgrund, säger Sofia Johansson.

Sofia Johansson är bibliotekarie på Eslövs stadsbibliotek.
Eslöv söker i första hand lokala konstnärer eftersom biblioteket inte har möjlighet att erbjuda något boende.
– I ansökan får de presentera vad de vill göra och hur de tänker sig att jobba deltagarbaserat med den aktuella målgruppen. Vi begär också av konstnären att hen ska ha åtminstone tre aktiviteter eller workshops med målgruppen. Sedan ska det hela avslutas med en utställning eller framträdande där de berättar vad de gjort, säger Sofia Johansson.
Varje residens varar i tre månader. Ansökningstiden till det första residenset, som riktar sig mot barn och unga och ska pågå september-november, går ut den 14 april. Intresset är stort, enligt Sofia Johansson.
– Det har kommit många förfrågningar från konstnärer som hört talas om det här.
De följande tre residensen kommer att vara inriktade mot personer med funktionsnedsättning, personer med annat modersmål än svenska samt Sveriges nationella minoriteter. Samtliga är prioriterade målgrupper.
Även om det mesta av det konstnärliga arbetet kommer att ske på stadsbiblioteket är ambitionen att nå ut till hela kommunen.
– Ja, vi kräver exempelvis att åtminstone en av de tre publika aktiviteterna ska äga rum på någon av våra fem filialer, säger Sofia Johansson.