En fastighet med akut renoveringsbehov, det var 2014 som bristerna upptäcktes, och en kamp för att få finansiering, men också en vilja att själva agera byggherre och en idé om att söka pengar för att förnya museets innehåll, har nu lett fram till att Östergötlands museum får utmärkelsen Årets museum 2023.
– Det känns fantastiskt, häftigt, roligt. Det är ju som sagt en otroligt lång process där vi jobbat med förnyelse på museet. En resa på nästan tio år. Nu har vi ett kvitto på att vi lyckats, säger Olof Hermelin, museichef.
I juryns motivering prisas Östergötlands museum för ett nyfiket och lyhört förhållningssätt där de arbetat medvetet för att uppnå sin vision om att erbjuda kunskapsupplevelser som överraskar. Och det är också arbetet med att överraska som varit bland det mest centrala i resan som de gjort, enligt Olof Hermelin.
– Vi har velat att besökaren ska se nya saker och haft en metod för det, där vi hela tiden frågat oss: Överraskar det här programmet? Ger det ny kunskap? Det har handlat om att våga bejaka det vi tror kommer överraska. Men även att låta bli att göra saker som inte gör det.

Olof Hermelin är museichef på Östergötlands museum som kammade hem titeln Årets museum 2023.
Foto: Rebecka Gordan
Att museet varit sin egen byggherre för renoveringen och alla utställningar är en annan viktig del, som både varit avgörande och utmanande.
– Jag har haft en fantastisk personal som jobbat med den här förnyelsen. Vi har varit byggherrar och ansvariga för utställningsproduktionen. Vi har alla jobbat med det här, understryker Olof Hermelin och tillägger:
– Lite vansinnigt är det, att säga att vi ska totalrenovera museet och sedan också förnya oss själva. Jag tror inte att det var så många som trodde att det här skulle lyckas. För det är svårt att förnya ett innehåll i ett museum med helt externa pengar.
Juryns motivering
”Utifrån storslagna visioner, vibrerande arbetsglädje och med inspirerande mod har detta museum ömsat skinn och trätt in i 2020-talet i en helt ny skepnad. En nyrenoverad byggnad där kärleken till ursprunget har kombinerats med en intresseskapande formgivning där färg och form bär på underliggande budskap. Ambition om att vara en mötesplats för alla vägleds av kärnvärden som modigt, medvetet, reflekterande och inspirerande och det står snabbt klart att förändringsresan bara har börjat. Samarbeten sker med såväl akademin som med ideell och offentlig sektor. Genom ett nyfiket och lyhört förhållningssätt till ständiga förbättringar jobbar museet medvetet för att uppnå visionen om att erbjuda ”kunskapsupplevelser som överraskar”.
Vad har det gett, att vara byggherre?
– Fördelen är att du har en museichef som kan fläkt- och ventilationsaggregat och säkerhet. Att du har en kunnig personal när det gäller fastighetsfrågor. Vi har också kunnat anpassa lokalerna som vi velat och förädla kvaliteterna vi själva ser är viktiga.
Och det svåraste?
– Utmaningen har varit att hitta finansiering. Nu är jag stolt över att vi har sökt ihop 54 miljoner kronor för att förnya utställningar och innehåll, vilket överträffar de lån som var och en av våra två huvudmän gett för renoveringen av museibyggnaden.
Fler som prisades på vårmötet
Årets utställning: Tillsammans på vatten, vägar och spår, producerad av Spårvägsmuseet. Delas ut av Forum för utställare.
Årets pedagogiska projekt: Nobelprismuseet för projektet Forskarhjälpen. Delas ut av FUISM (Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer).
Årets samtidsdokumentation: Skånes Dansteater och projektet Bevara rörelse! Delas ut av DOSS (Dokumentation av samtida Sverige).
Årets forskningsprojekt: Sjöhistoriska museet för projektet Flyktens materialitet. Delas ut av FOMU (Forskning vid museer).