– Det vi ser är att biblioteken är jätteduktiga på att göra program, men att det inte alltid finns en strategisk tanke eller en röd tråd. Idéer är det ingen brist på, men frågan är hur de dockas an till uppdrag och styrdokument, det man är ålagd att göra, säger Eva Fred.
Hon är litteraturkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och redaktör för Handbok för programarbete på bibliotek. Syftet med den digitala metodboken är att med konkreta checklistor och tips få landets programmakare att tänka till kring hur och varför de utformar sina program. Här är Eva Freds bästa råd:
1. Kartlägg styrdokumenten
Börja med att undersöka vad som styr programverksamheten. Finns det till exempel redan en plan för programarbetet, så ta reda på vem som har satt upp den, hur ofta den revideras och vilka riktlinjer den innehåller. Undersök om planen är kopplad till bibliotekets uppdrag eller om den är baserad på individuella preferenser. Lyft blicken och fundera kring hur programgruppen ser ut, vem som sätter agendan.
2. Skriv en programplan
Oavsett om det finns en plan eller om en ny ska till är det viktigt att den har koppling till biblioteksplanens mål, samt att planen är tydlig och konkret. Säkerställ också variation och mångfald så att programmen tilltalar många, men se till att det finns en röd tråd. Inkludera hur utvärdering och uppföljning ska gå till. Med en stabil botten står man stadigare när det blåser, då kan man bättre argumentera varför man gör som man gör.
3. Var normmedveten
Vem får vad och på vilka villkor? Vilka ämnen och teman tas upp, hur kommunicerar ni, hur presenteras de som medverkar? Fundera på om det är något ni behöver förändra för att bli mer normmedvetna och vad som är bra som kan behållas. Att vara normmedveten handlar inte bara om jämn könsfördelning utan att vara uppmärksam på attityder, värderingar, normer och ideal när det kommer till sådant som ålder, kön och bakgrund.
Handbok för programarbete på bibliotek, som Eva Fred varit redaktör för, bygger på en mängd experters kunnande och tips.
4. Analysera ert sammanhang
Hur ser det ut på biblioteket där ni verkar? Vilket sammanhang är det, vilka särdrag har ert bibliotek och vilka lokala förutsättningar finns det? Man behöver veta hur man ska vända sig till den publik man har i sin närhet, förstå att ett program som fungerar bra i en kommun kanske inte fungerar i nästa. Fundera också över vad för andra lokala arrangemang som ordnas och samkör satsningar med dem.
5. Var en bra arrangör
Programverksamhet och improvisation är ingen bra kombination – se till att planera, och det i detalj. Håll koll på vem som är ansvarig, att publiken hittar rätt, att det ser trevligt ut, att tekniken fungerar. Lova aldrig att någon ska få prata utan mick, för det finns alltid personer i publiken som inte hör. Var tydlig med programmets längd och avslut. Och ta hand om föreläsaren: möt upp, ge något att äta och dricka, stötta under framträdandet.
Lova aldrig att någon ska få prata utan mick, för det finns alltid personer i publiken som inte hör.
6. Omvärldsbevaka
Vilka händelser i världen borde er programverksamhet haka i? Lär känna lokalsamhället, ta reda på vad som är på gång i ert närområde, vad som engagerar. Undersök mer oväntade kanaler som idrottsföreningens kalendarium – kanske kan ni väcka deras nyfikenhet? Det finns mycket föreningsdriven verksamhet, kan ni samarbeta? Genom att använda deras kanaler når ni sannolikt målgruppen bättre.
7. Marknadsför (med hjälp)
I kommunen finns det ofta copywriters och kommunikatörer, kroka arm med dem! Workshoppa med kommunikationsavdelningen för att nå nya målgrupper. Mängden information i dag är gigantisk och kommunikatörerna är proffs på vad ni ska göra för att synas och vara intressanta i myllret. Tänk bredare än Facebook när det kommer till kanaler och formulera er specifikt för varje program.
Kurs som blev en handbok
Handbok för programarbete på bibliotek är resultatet av en metodkurs som arrangerades av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Regionbibliotek Halland och Region Skånes kulturförvaltning 2019–2020. En digital version av handboken går att ladda ner här.