Hur chefsrekryteringar fungerar skiljer sig från arbetsplats till arbetsplats. Det kan till exempel finnas en lokal policy där facket får komma in i rekryteringsprocessen i ett slutskede. Samverkansavtal kan också reglera hur och när facket är delaktiga i rekryteringen.
– Facket företräder medlemmarna och ska vara medarbetarnas röst. Så en lokalfacklig företrädare kan föra fram medarbetarperspektivet i en rekryteringsprocess. Man kan lyfta de erfarenheter och förmågor medarbetarna tycker är viktiga hos en ny chef, säger Marita Wästerfors, ombudsman på DIK.
Som anställd kan man berätta för sitt fackombud – om det finns ett sådant – om sina funderingar och vilken kompetens man gärna vill att chefen ska ha. Marita Wästerfors säger att det hör till ovanligheterna att medarbetare som inte är fackligt förtroendevalda får sitta med under intervjuer, men att det förekommer.
Facket ska involveras vid viktiga förändringar, enligt medbestämmandelagen (MBL) och DIK menar att en chefsrekrytering är en sådan viktig förändring.
– Men det är aldrig facket som bestämmer vem som ska få jobbet. Och vi rekommenderar heller inte att det lokala facket ska förorda en viss kandidat.
Det kan nämligen finnas en risk, om rekryteringen inte blir lyckad, att arbetsgivaren skjuter över ansvaret på det lokala facket om man som förening rekommenderat just denna kandidat i processen. Däremot tycker DIK att fackliga företrädare ska få vara med på någon intervju i processen.
– Fråga vad kandidaten har för erfarenhet att samarbeta med fackliga, ställ gärna frågor om de är vana vid samverkansavtal och vad de haft för samarbetsformer på tidigare arbetsplatser. Vi brukar också uppmuntra att man ska be kandidaten om de kan beskriva ett tillfälle där ett samarbete funkade bra och där det inte funkade så bra. Fokus i den fackliga intervjun är just hur kandidaten fungerar rent arbetsrättsligt och hur man arbetat med arbetsmiljön, säger Marita Wästerfors.
Situationen kan också bli omvänd då man som lokalfacklig företrädare också kan få frågor från dem som sökt chefstjänsten.
Kan man som anställd göra något om man inte tycker att rekryteringen blev bra?
– Nej. Men om det efter en tid visar sig att något är problematiskt i ledarskapet och det blir ett arbetsmiljöproblem, då är det ett annat läge. Då ska man prata med sitt skyddsombud, säger Marita Wästerfors.